ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μετά την σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας ματαιώθηκε η σύνοδος με ΗΠΑ στο Αμμάν – Πρώτος αποχώρησε ο M.Αμπάς

Δονούνται οι αραβικές πρωτεύουσες από τις διαδηλώσεις κατά Ισραήλ - Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την τραγωδία: «Άνευ προηγουμένου κτηνωδία» δηλώνει ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Μετά την σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας ματαιώθηκε η σύνοδος με ΗΠΑ στο Αμμάν – Πρώτος αποχώρησε ο M.Αμπάς

(Ανανέωση 00.24): Η Ιορδανία ακύρωσε την σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη με την συμμετοχή των ΗΠΑ και προσωπικά του Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Αιγύπτου αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μ.Αμπάς στο Αμμάν.

Ο Μ.Αμπάς είχε ματαιώσει την συμμετοχή του πρώτος. Οι αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις δονούν τις πρωτεήυουσες του αραβικού κόσμου κια αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα των ΗΠΑ του Τ.Μπάιντεν αυτή την στιγμή.

———————————————-

Το χτύπημα κατά του νοσοκομείου στην Γάζα από την ισραηλινή Αεροπορία και η εκατόμβη των νεκρών προκαλεί αναταράξεις στον αραβικό κόσμο και δίνει την ευκαιρία στη Τουρκία να συσπειρώσει γύρω της όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Έτσι λίγο μετά την αποκάλυψη ότι βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο εξοργισμένοι Ιορδανοί πολίτες διαδήλωσαν και έφτασαν σε σημείο να βάλουν φωτιές στην πρεσβεία του Ισραήλ ενώ υπάρχουν αναφορές ότι μερικοί προσπάθησαν να μπουν μέσα, αν και στο σημείο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις!

Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως αύριο το πρωί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα με θύματα εκατοντάδες Παλαιστίνιους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε σήμερα τη Δύση να παρέμβει αμέσως για «να σταματήσει την τραγωδία στη Γάζα», μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποιώντας πως οι δράστες του θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό νοσοκομείου «μέσα στο οποίο βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες».

Μάλιστα πριν από λίγο ο πάντα μετριοπαθής βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, μίλησε για «έγκλημα πολέμου».

Στην Δυτική Όχθη, όπου κυβερνά η Φατάχ, οι Παλαιστίνιοι κατεβαίνουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πυροβολισμοί αγνώστων στοιχείων ακούγονται στις πόλεις.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, αποσύρθηκε από την προγραμματισμένη για την Τετάρτη (18/10) τετραμερή Σύνοδο στο Αμμάν της Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β’ ο οποίος μετά την σημερινή φωτιά στην πρεσβεία μάλλον θα προσπαθήσει να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ηγέτης των Παλαιστινίων ακύρωσε τη συμμετοχή του στην τετραμερή σύνοδο στην Ιορδανία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη επίθεση των Ισραηλινών σε νοσοκομείο της Γάζας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου έχει ως πρώτο στόχο να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ αλλά τώρα όλα μπορεί να αλλάζουν.

Υπό το πρίσμα, ωστόσο, των νέων εξελίξεων μετά το μακελειό σε νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ, και την απόσυρση Αμπάς από την τετραμερή, η διπλωματική απόπειρα του Μπάιντεν για επίλυση της κρίσης φαίνεται να πέφτει στο κενό.

Την ίδια στιγμή το χτύπημα σε ένα νοσοκομείο γεμάτο γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των πολιτικών του Ισραήλ που στερούνται εντελώς των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα ο οποίος προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς.

Ζητώ από την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή την άνευ προηγουμένου κτηνωδία, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, και η Αίγυπτος θεωρούσε ότι το Ισραήλ ευθύνεται για το βομβαρδισμό του νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο καταδίκασε το περιστατικό και τόνισε ότι θεωρεί πως «ο σκόπιμος βομβαρδισμός πολιτών συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς και του ανθρωπιστικού νόμου και των βασικότερων αξιών της ανθρωπότητας».

Το Κάιρο κάλεσε, τέλος, το Ισραήλ να σταματήσει τις πολιτικές συλλογικής τιμωρίας κατά του λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλος ταραχές και διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει και στην Τυνησία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/WarMonitors/status/1714363361121468752

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.