Γαλλία: Εγκρίθηκε στρατιωτικός προϋπολογισμός 413 δισ. ευρώ μέχρι το 2030

Ο ετήσιος προϋπολογισμός θα αυξάνεται κάθε χρόνο

Γαλλία: Εγκρίθηκε στρατιωτικός προϋπολογισμός 413 δισ. ευρώ μέχρι το 2030

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο στρατιωτικού προϋπολογισμού ύψους 413 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2030, με επιπλέον διατάξεις πίστωσης για πυρηνικά και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Euractiv, το νομοσχέδιο για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ και 87 ψήφους κατά. Ενώ το κόμμα Renaissance του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το δεξιό κόμμα Les Républicains και το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν υποστήριξαν ομόφωνα το νομοσχέδιο, ο αριστερός συνασπισμός NUPES παρέμεινε διχασμένος.

Μετά από 90 ώρες «ήρεμων και εποικοδομητικών» συζητήσεων, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε «για την υποστήριξη του στρατού μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ.

Ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-2030 ανέρχεται στο ιστορικό ποσό των 413 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός θα αυξάνεται κάθε χρόνο ώστε να φθάσει τα 68,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 – μια τεράστια αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με τα 295 δισεκατομμύρια ευρώ των στρατιωτικών δαπανών που συμφωνήθηκαν για την περίοδο 2019-2025.

Η πυρηνική αποτροπή επωφελείται επίσης από την αύξηση των επενδύσεων κατά 50 δισ. ευρώ μέσω της ανανέωσης των ναυτικών και αεροπορικών ικανοτήτων. Οι νομοθέτες εγκρίνουν επίσης παρόμοιες αυξήσεις του προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες πληροφοριών, την κυβερνοάμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την επιτήρηση του διαστήματος.

Αν και τεχνικά δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, για τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η Ουκρανία θα διατεθούν επιπλέον 16 δισ. ευρώ για την ανανέωση των αποθεμάτων πυρομαχικών.

Η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση κατέδειξε ένα σαφές ρήγμα εντός της αριστερής συμμαχίας NUPES. Ενώ το αριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιτάχθηκαν, δύο άλλα κόμματα της συμμαχίας, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές, απείχαν.

Η αρνητική ψήφος του LFI δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε δημοσιεύσει αντιπρόταση, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί μια «δυτική» προσέγγιση στις παγκόσμιες συγκρούσεις και ζητά αντ’ αυτού «μια ανεξάρτητη στρατιωτική πολιτική εκτός ΝΑΤΟ για την ειρήνη». Τον Δεκέμβριο του 2021, το LFI, ένα παραδοσιακά σκεπτικιστικό κόμμα απέναντι στο ΝΑΤΟ, παρουσίασε μάλιστα ένα νομοσχέδιο που θα έβλεπε τη Γαλλία να εγκαταλείπει εντελώς το ΝΑΤΟ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στη Γερουσία και η κυβέρνηση ελπίζει να θέσει σε ισχύ τον νόμο πριν από την ιδιαίτερα συμβολική Ημέρα της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.