Γουατεμάλα: Δικαστήριο διατάσσει την παραπομπή γνωστού δημοσιογράφου σε δίκη

Ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας El Periódico κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα

Γουατεμάλα: Δικαστήριο διατάσσει την παραπομπή γνωστού δημοσιογράφου σε δίκη

Δικαστήριο της Γουατεμάλας αποφάσισε χθες Πέμπτη να παραπέμψει γνωστό δημοσιογράφο, που συνελήφθη πριν από τέσσερις μήνες, σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος και εκβιάσεις.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι, συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου, εν μέσω εφόδου της αστυνομίας στο σπίτι του. Έχει διαταχθεί να παραμείνει προφυλακισμένος ως τη δίκη του.

Εισαγγελικοί λειτουργοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν διαψεύσει επανειλημμένα την καταγγελία του δημοσιογράφου πως η έρευνα σε βάρος του αποτελεί «πολιτικό διωγμό».

Ο κ. Σαμόρα, 65 ετών, είναι ο ιδρυτής, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας El Periódico, γνωστής για τις έρευνές της για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.

Η εφημερίδα αναγκάστηκε να απολύσει το 80% του προσωπικού της και ανέστειλε την έκδοση της έντυπης μορφής της, δημοσιεύει μόνο στο διαδίκτυο, αφότου συνελήφθη ο επικεφαλής της.

«Το καλύτερο σενάριο για μένα είναι ότι θα βγω από τη φυλακή τη 14η Ιανουαρίου 2024, όταν ο (πρόεδρος) Γιαματέι θα παραδώσει την εξουσία», είπε ο Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα σε δημοσιογράφους που κάλυπταν την ακροαματική διαδικασία. «Έχω υπομονή και την αλήθεια στο πλευρό μου», πρόσθεσε, με χειροπέδες στα χέρια, αισθανόμενος εμφανώς άβολα.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου εγγραφόταν στο πλαίσιο ευρείας εκστρατείας διώξεων σε βάρος εισαγγελέων, δικαστών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στελεχών της αντιπολίτευσης στη Γουατεμάλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέλη της Διαμερικανικής Ένωσης Τύπου (Inter-American Press Association, IAPA), περιφερειακού οργανισμού υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας που ζητεί να αφεθεί ελεύθερος ο Γουατεμαλτέκος δημοσιογράφος, παρακολούθησαν τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, που επιβλέπει ο δικαστής Φρέντι Ορεγιάνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.