
Σε μια κίνηση με έντονο γεωπολιτικό συμβολισμό, η Δανία ανέπτυξε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της στρατιώτες στη Γροιλανδία, ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική.
Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένου ενδιαφέροντος για τη στρατηγικής σημασίας περιοχή, μετά και τις επανειλημμένες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την επιθυμία των ΗΠΑ να αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας. Ο Ν.Τραμπ έχει επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας και έχει ασκήσει κριτική στη Δανία για την περιορισμένη στρατιωτική της παρουσία στην Αρκτική.
Η Κοπεγχάγη και η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχουν απορρίψει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλαγής κυριαρχίας του νησιού.
Οι Δανοί στρατιώτες αποτελούν την πρώτη ομάδα που συμμετέχει στο διευρυμένο πρόγραμμα στρατολόγησης της Δανίας, το οποίο έχει ως στόχο να δημιουργήσει προσωπικό με ειδική εκπαίδευση για επιχειρήσεις στις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της Αρκτικής.
«Δείχνει την παρουσία μας, ότι είμαστε εδώ και δεν σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. Σκεφτόμαστε επίσης τους ανθρώπους στη Γροιλανδία», δήλωσε στο Reuters ο 19χρονος στρατιώτης Ντέιβιντ.
Οι νεοσύλλεκτοι λαμβάνουν μέρος στην άσκηση Arctic Endurance, κατά τη διάρκεια της οποίας εκπαιδεύονται στην επιβίωση και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Η διοικήτρια του λόχου, λοχαγός Λόρα Γέψεν, υπογράμμισε ότι η αποστολή έχει πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. «Ο ρόλος μας εδώ είναι απλώς να συνεχίσουμε την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων, των στρατιωτών και να αποκτήσουμε περισσότερη εμπειρία με την εκπαίδευση στο έδαφος και το κλίμα της Αρκτικής», ανέφερε.
Η Κοπεγχάγη έχει δεσμευτεί να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ενίσχυση της άμυνας της Αρκτικής, αναγνωρίζοντας ότι επί σειρά ετών η περιοχή δεν είχε λάβει τις απαιτούμενες επενδύσεις.
Παράλληλα, η στρατιωτική δραστηριότητα στην Αρκτική αυξάνεται συνολικά. Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή και έχει επικρίνει τις κινήσεις του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση της Συμμαχίας αυξάνει τον κίνδυνο αντιπαράθεσης.
Και η Κίνα έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον της για την περιοχή, η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτών και αποκτά ολοένα μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία.
Η νέα παρουσία των Δανών στρατιωτών στη Γροιλανδία εντάσσεται παράλληλα στην ευρύτερη αποστολή Arctic Sentry του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στον Αρκτικό Κύκλο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.