Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Η Ευρώπη ετοιμάζει αντιπρόταση στο σχέδιο Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία: Θα απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες

Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Η Ευρώπη ετοιμάζει αντιπρόταση στο σχέδιο Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία: Θα απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες

Ένα σχέδιο με αρκετά τρωτά σημεία  για την ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, παρουσίασαν το Σάββατο (09/08) Ευρωπαίοι ηγέτες, το οποίο φέρνει στο φως η Wall Street Journal.

Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν προωθούν τη συμφωνία για ανταλλαγή εδαφών (σ.σ. να ενσωματωθεί στη ρωσική ομοσπονδία το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, μαζί με την Κριμαία και να πάρουν οι Ουκρανοί την Χερσώνα και την Ζαπορίζια).

Ωστόσο, το σχέδιο των Ευρωπαίων απορρίπτει την πρόταση της Ρωσίας, που και πάλι αποκάλυψε νωρίτερα η WSJ, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα θα ανταλλάξει περιοχές του Ντόνετσκ που ελέγχονται από την Ουκρανία με κατάπαυση του πυρός.

Στις διαβουλεύσεις για την αντιπρόταση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος της Ευρώπης είναι να χαράξει μια κοινή «κόκκινη γραμμή» μαζί με την Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πρέπει να ισχύει για οποιαδήποτε πιθανή διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.

Η ευρωπαϊκή πρόταση περιλαμβάνει απαιτήσεις για κατάπαυση του πυρός πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε άλλων μέτρων.

Αναφέρει επίσης ότι η ανταλλαγή εδαφών μπορεί να γίνει μόνο με αμοιβαίο τρόπο, δηλαδή αν η Ουκρανία αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές, η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από άλλες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:

«κρίσιμο είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον απεσταλμένο του Τραμπ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, και τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μόσχα, Στιβ Γούιτκοφ.

Ορίζει επίσης ότι οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση από την Κίεβο πρέπει να συνοδεύεται από αδιάβλητες εγγυήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Κατά τη WSJ, το ευρωπαϊκό σχέδιο παρουσιάστηκε στην αμερικανική πλευρά από τους επικεφαλής συμβούλους των ευρωπαίων ηγετών με τον Βανς να είναι «παρών» στη συνάντηση, ενώ οι περισσότεροι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν μέσω βιντεοκλήσης.

Στη συνάντησή τους με τον Βανς, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι το μέλλον της Ουκρανίας δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς την Ουκρανία.

Ό,τι και να συμβεί στην Ουάσινγκτον, η Ευρώπη θα συνεχίσει να παρέχει όπλα και χρήματα στην Ουκρανία, δήλωσε ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

  • Γιατί η ευρωπαϊκή πρόταση θα απορριφθεί

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα της WSJ, ο βασικός όρος της πρότασης Πούτιν προβλέπει την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ενώ η Μόσχα θα διατηρήσει τον έλεγχο του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Κριμαίας.

Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αντιληφθεί πως δεν ορίζουν αυτοί τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας, το σχέδιό τους θα οδηγηθεί στον «κάλαθο των αχρήστων», αφού ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν κανονίσει – έστω άτυπα – το πεδίο των μεταξύ τους διαβουλεύσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος εν μέσω ενός φιλικού κλίματος, έκανε σαφές στον Στιβ Γουίτκοφ τις προθέσεις της Μόσχας.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, φέρεται να συμφώνησε και όλα οδεύουν σε μια καταληκτική συμφωνία, η οποία θα συζητηθεί πρώτα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις και μετά θα διαβιβαστεί και στην Ουκρανία.

  • Η πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν

Συγκεκριμένα, η ρωσική πρόταση προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός εφόσον η Ουκρανία αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από ολόκληρη την ανατολική επαρχία του Ντονέτσκ.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ελέγχει την πλειονότητα της περιοχής, το Κίεβο εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά τμήματά της.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς και την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει από το 2014.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που επικαλείται το μέσο, ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει μια ελαστικότητα στις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας τα εδάφη που είχαν καταλάβει τα ρωσικά στρατεύματα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η πρόταση – αν υπάρξει συμφωνία – θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις: αρχικά, η Ουκρανία θα αποσυρθεί από το Ντονέτσκ και οι γραμμές του μετώπου θα «παγώσουν».

Σε δεύτερο στάδιο, ο Πούτιν και ο Τραμπ θα συμφωνήσουν σε ένα οριστικό ειρηνευτικό σχέδιο (πιθανόν τον Δεκαπενταύγουστο στην Αλάσκα), το οποίο θα συζητηθεί στη συνέχεια και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.