ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Ουκρανία σχεδιάζει να στείλει «αρκετές δεκάδες» πιλότους σε χώρες του ΝΑΤΟ για να εκπαιδευτούν στα F-16

Η Ολλανδία και η Δανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και προσωπικού υποστήριξης

Η Ουκρανία σχεδιάζει να στείλει «αρκετές δεκάδες» πιλότους σε χώρες του ΝΑΤΟ για να εκπαιδευτούν στα F-16

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ, δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να στείλει «αρκετές δεκάδες» πιλότους μαχητικών για να εκπαιδευτούν στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα F-16, καθώς δυτικοί σύμμαχοι έχουν ετοιμάσει τα απαραίτητα εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Γίνονται τα πάντα για να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ιχνάτ στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση, προσθέτοντας πως οι πιλότοι που θα επιλεγούν για την εκπαίδευση θα έχουν πολεμική εμπειρία. «Δεν είναι εκπαίδευση, είναι επανεκπαίδευση», δήλωσε ο Ιχνάτ.

Η Ουκρανία, η οποία έχει εξαπολύσει μια από μακρού αναμενόμενη αντεπίθεση, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται νέα δυτικά αεροσκάφη για να απαντήσει με επιτυχία στην αεροπορική κυριαρχία της Ρωσίας.

Η Ολλανδία και η Δανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης, για τη συντήρηση αεροσκαφών και τελικά για την προμήθεια των F-16 στην Ουκρανία.

Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Ρόιτερς πως η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 θα μπορούσε να αρχίσει αυτό το καλοκαίρι.

Η ίδια πρόσθεσε πως ο στόχος είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να είναι πλήρως επιχειρησιακό μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Η Δανία, όπου υπάρχουν προσομοιωτές πτήσεις, είναι πιθανό να φιλοξενήσει το πρόγραμμα.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για δεκάδες F-16, δήλωσε η Ολόνγκρεν. Η ίδια πρόσθεσε πως στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιληφθεί το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προσφέρει βοήθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.