Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Η Παλαιστινιακή Αρχή δηλώνει έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση του περάσματος στη Ράφα

Το πέρασμα αυτό αποτελούσε γραμμή ζωής με τον έξω κόσμο για τους Παλαιστινίους στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αρχή δηλώνει έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση του περάσματος στη Ράφα

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τη λειτουργία του συνοριακού περάσματος στη Ράφα από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να εισέλθει μέσω αυτού βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Είμαστε έτοιμοι (…) και έχουμε ενημερώσει όλες τις πλευρές ότι είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε το πέρασμα της Ράφα», δήλωσε ο Μοχάμαντ Στάγιεχ ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον Μάιο του 2024 τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος αυτού, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και είναι κρίσιμης σημασίας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα και την έξοδο τραυματιών.

Το πέρασμα αυτό, το οποίο επαναλειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, αποτελούσε γραμμή ζωής με τον έξω κόσμο για τους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Ο Στάγιεχ δήλωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει μια συμφωνία με την ΕΕ, βάσει της οποίας η αποστολή EUBAM βοηθά την Παλαιστινιακή Αρχή να διαχειρίζεται το συνοριακό πέρασμα, παρά το γεγονός ότι ανεστάλη η εφαρμογή της τον Μάρτιο αφού ξεκίνησαν και πάλι οι εχθροπραξίες.

«Δεν χρειαζόμαστε νέα συμφωνία. Η συμφωνία υπάρχει και πιστεύω ότι τώρα βρισκόμαστε στην τελική φάση που γίνονται οι τελευταίες διευθετήσεις ώστε να τεθεί σε ισχύ», σημείωσε ο Στάγιεχ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους από την Ελβετία όπου συναντήθηκε με τον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών Ιγνάσιο Κασίς.

Νωρίτερα σήμερα το ισραηλινό κρατικό δίκτυο KAN μετέδωσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος στη Ράφα.

Το KAN διευκρίνισε ότι η επαναλειτουργία του σημείου διέλευσης στη Ράφα, που αποφασίστηκε «σε πολιτικό επίπεδο», γίνεται αφού η Χαμάς παρέδωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ τέσσερις ακόμη σορούς ομήρων που κρατούσε, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την οποία αποδέχθηκαν τόσο η παλαιστινιακή οργάνωση όσο και το Ισραήλ.

Βίντεο που μετέδωσε το Reuters δείχνει μια πρώτη ομάδα φορτηγών – ανάμεσά τους και βυτιοφόρα γεμάτα καύσιμα– να κινείται από την αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων προς το πέρασμα της Ράφα σήμερα τα ξημερώματα.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η οχηματοπομπή αυτή θα καταφέρει να εισέλθει στη Γάζα.

«Ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ και μέσω άλλων συνοριακών περασμάτων, αφού υποβληθεί σε έλεγχο ασφαλείας από το Ισραήλ», εξήγησε Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας.

Το KAN μετέδωσε ότι στη βοήθεια που θα παραδοθεί σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα θα περιλαμβάνονται τρόφιμα, ιατρικά εφόδια, καύσιμα, αέριο για μαγείρεμα και εξοπλισμός για την επισκευή κρίσιμων υποδομών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.