
Εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφύγουν ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν, απηύθυναν οι αραβικές χώρες του Κόλπου, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή οικονομική και πολιτική αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.
Στο ίδιο πλαίσιο, Σαουδάραβες αξιωματούχοι ενημέρωσαν την Ουάσιγκτον ότι το βασίλειο δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σύγκρουση ούτε να επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου του από αμερικανικές δυνάμεις, επιδιώκοντας να αποστασιοποιηθεί από μια άμεση αντιπαράθεση και προσπαθώντας να στηρίξει την Τεχεράνη.
🇸🇦 BREAKING NEWS
Saudi Arabia has formally informed Washington that it will not permit United States military aircraft to use Saudi airspace for any strikes against Iran. pic.twitter.com/psF70vxpXF
— Defense Intelligence (@DI313_) January 14, 2026
Η Σαουδική Αραβία, σε συντονισμό με το Ομάν και το Κατάρ, φέρεται να έχει ξεκινήσει παρασκηνιακές επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, να μην κτυπήσουν το Ιράν.
Επίσης προειδοποίησαν τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν την βάση στο Μπαχρέιν γιατί είναι βέβαιο ότι θα κτυπηθεί από το Ιράν αν συμμετάσχει η συγκεκριμένη βάση στην επίθεση.
Η αμερικανική ναυτική βάση NSA Bahrain είναι η έδρα του 5ου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος ελέγχει τις κρίσιμες θαλάσσιες οδούς του Κόλπου.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της φύσης της (ναυτική βάση), είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε επιθέσεις ιρανικών drones και πυραύλους ακόμα και μικρού βεληνεκούς.
Αξιωματούχοι χωρών του Κόλπου επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική προσπάθεια ανατροπής της ιρανικής κυβέρνησης θα διαταράξει σοβαρά τις παγκόσμιες μεταφορές πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου.
Παράλληλα, εκφράζουν φόβους για εσωτερικές αντιδράσεις, οικονομικές απώλειες και πιθανά αντίποινα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.
Υπάρχει περίπτωση το Ιράν να αμυνθεί επιτυχώς σε συνδυασμένη επίθεση Ισραήλ-ΗΠΑ ή μόνο των ΗΠΑ;
Καμία πιθανότητα.
Ότι θελήσουν οι ΗΠΑ να το κτυπήσουν, θα το κτυπήσουν. Έχουν απόλυτη αεροπορική και ναυτική υπεροπλία, σε αεροσκάφη, όπλα, τακτικές, εκπαίδευση κλπ.
Το Ιράν, πρακτικά χωρίς Αεροπορία, θα πρέπει να επικεντρωθεί, αναφέρουν στρατιωτικοί παρατηρητές σε δύο τομείς: Στην διάσωση της ηγεσίας του και την αποτελεσματική αντεπίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, έτσι ώστε να κάνει τους αντιπάλους του «να πονέσουν».
Και αν οι Ιρανοί βρουν κενές βάσεις -αφού όλες εκκενώνονται στον Κόλπο και γύρω από αυτόν από τους Αγγλοαμερικανούς την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές από όσους δεν χωράνε στα καταφύγια- να επιδιώξουν να κτυπήσουν στόχους όπως σκάφη επιφανείας. Οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι από τα μαχητικά αεροσκάφη.
Οι σημαντικότερες αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή που βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των ιρανικών πυραύλων.
1. Κατάρ: Αεροπορική Βάση Al Udeid. Κτυπήθηκε και τον Ιούνιο, αλλά ελαφρά. Είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή και ο πιθανότερος πρώτος στόχος, αν και το Κατάρ δεν είναι εχθρικό απέναντι στο Ιράν.
Φιλοξενεί το Στρατηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) και περίπου 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες. Σύμφωνα με αναφορές της 14ης Ιανουαρίου, μέρος του προσωπικού έχει ήδη λάβει εντολή να αποχωρήσει ή να μετακινηθεί προληπτικά.
⚡️#BREAKING Major evacuation of American forces from Al Udeid base in Qatar pic.twitter.com/XDNR6N8iO8
— War Monitor (@WarMonitors) January 14, 2026
2. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η Αεροπορική Βάση Al Dhafra βρίσκεται κοντά στο Άμπου Ντάμπι και φιλοξενεί αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και αναγνωριστικά drones.
Τα ΗΑΕ είναι απόλυτα εχθρικά απέναντι στο Ιράν αντίθετα με Σαουδική Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν και Κατάρ. Μπορεί να σηκώσει το βάρος της ιρανικής αντεπίθεσης.
Επίσης ο λιμένα Jebel Ali στο Ντουμπάι χρησιμοποιείται συχνά από αμερικανικά αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία για ανεφοδιασμό και ελλιμενισμό. Μία περίπτωση για τα ΗΑΕ να μην πληγούν είναι τα ρωσικά συμφέροντα που υπάρχουν στα Εμιράτα και οι γενικά καλές σχέσεις με την Μόσχα.
3. Ιράκ: Οι αμερικανικές βάσεις αυτές έχουν χτυπηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους (π.χ. το 2020 μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί). Θα κτυπηθούν σίγουρα είτε από το Ιράν είτε από τις σιιτικές πολιτοφυλακές η αεροπορική Βάση Al Asad στην επαρχία Anbar (δυτικό Ιράκ) και οι Κούρδοι στην ΑΒ Εrbil.
4. Σαουδική Αραβία: Αεροπορική Βάση Prince Sultan Αποκλείεται να κτυπηθεί λόγω άριστων σχέσεων του βασιλείου με την Τεχεράνη. Βρίσκεται νότια του Ριάντ.
5. Τουρκία: Σε καμία περίπτωση οι Ιρανοί δεν θα την κτυπήσουν. Αν συνέβαινε αυτό θα αφορούσε το Ινσιρλίκ.
6. Συρία & Ιορδανία: Βασικά στόχος για τις σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ.
7. Κουβέιτ: ΠΟλύ λίγες πιθανότητες να κτυπηθεί. Έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με το Ιράν. Πάντως διατηρεί το Camp Arifjan την κύρια βάση για τον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ και την αεροπορική Βάση Ali Al Salem: Χρησιμοποιείται για μεταφορές και αεροπορική υποστήριξη και την Camp Buehring κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.