ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Σουηδία προετοιμάζεται για πόλεμο: Ενισχύει τα πυρηνικά της καταφύγια και την πολιτική της άμυνα

Η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στις αρχές Μαρτίου

Η Σουηδία προετοιμάζεται για πόλεμο: Ενισχύει τα πυρηνικά της καταφύγια και την πολιτική της άμυνα

Η Σουηδία την ώρα που προειδοποίησε πως οφείλει να προετοιμαστεί για πόλεμο, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (11/4) ότι θα προχρήσει στην ενίσχυση των πυρηνικών καταφυγίων της, των υπηρεσιών της έκτακτης ανάγκης και της πολιτικής άμυνάς της με επιπλέον 385 εκατ. κορώνες (33 εκατ. ευρώ).

Η Σουηδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στις αρχές Μαρτίου, επενδύει για να βελτιώσει τη λειτουργία των υπηρεσιών της έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύγκρουσης, να ενισχύσει την κυβερνοασφάλειά της και να συμπληρώσει τα αποθέματα φαρμάκων της, δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Καρλ-Όσκαρ Μπόλιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν επίσης για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών καταφυγίων, του συστήματος υδροδότησης και των υποδομών μεταφοράς.

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πολιτική ασφαλείας έχει εδώ και καιρό επιδεινωθεί», δήλωσε ο Μπόλιν στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός είχε προκαλέσει αντιδράσεις τον Ιανουάριο, όταν είχε δηλώσει σε ένα συνέδριο για την άμυνα ότι «θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία».

Λίγο αργότερα, ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων Μίκαελ Μπάιντεν είχε πει πως οι Σουηδοί πρέπει «να προετοιμαστούν ψυχικά για πόλεμο».

Η Σουηδία είχε προχωρήσει σε περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες της μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όμως είχε αντιστρέψει την τάση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Το Μάρτιο 2022, μετά την επέμβαση στην Ουκρανία, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες αυτές ώστε να τις φέρει «το συντομότερο δυνατό» στο 2% του ΑΕΠ, ένας στόχος που έχει οριστεί από το ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη του 2023 πως αυτό θα συμβεί το 2024.

Ο προϋπολογισμός για την πολιτική άμυνα της Σουηδίας φθάνει τα 6,5 δισεκ. κορώνες (565 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TT.

Η σουηδική υπηρεσία πολιτικών εκτάκτων αναγκών (MSB), η οποία είναι αρμόδια για να συντονίζει τις προετοιμασίες σε περίπτωση κρίσης, ζητάει ένα προϋπολογισμό 20 δισ. κορωνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι σουηδικές αρχές επανέφεραν το 2015 την έννοια της «πλήρους άμυνας» και ενίσχυσαν αυτή την προσπάθεια μετά την επέμβαση στην Ουκρανία το 2022, διορίζοντας έναν υπουργό Πολιτικής Άμυνας δίπλα στον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να κινητοποιήσουν όλη την κοινωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.