ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η Σουηδία σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα με δύο νέα υποβρύχια (βίντεο)

Έχουν μήκος 66 μέτρα και θα παραδοθούν στο Ναυτικό της χώρας το 2027 και το 2028

Η Σουηδία σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα με δύο νέα υποβρύχια (βίντεο)

Η Σουηδία, την ώρα που περιμένει να εγκριθεί το αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, ξεκίνησε την ναυπήγηση δύο νέων επιθετικών υποβρυχίων κλάσης, και συγκεκριμένα των Blekinge και Skåne.

Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στόλου των υποβρυχίων της Σουηδίας και, κατ’ επέκταση, του ευρύτερου αμυντικού μηχανισμού της Βόρειας Ευρώπης.

Μήκους 66 μέτρων τα δύο ηλεκτρικά πετρελαιοκίνητα υποβρύχια που θα παραδοθούν στο Ναυτικό της Σουηδίας το 2027 και το 2028, έχουν σχεδιαστεί για να περιπολούν στο ανατολικό κέρας του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, παρακολουθώντας και αντιμετωπίζοντας τις θαλάσσιες κινήσεις της Μόσχας εν μέσω των διαρκώς επιδεινούμενων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

Πρόκειται για τα πρώτα υποβρύχια της Σουηδίας που ναυπηγούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και θα προστεθούν σε τέσσερα παλαιότερα πλοία του Ναυτικού του σκανδιναβικού κράτους.

Αντιμετωπίζοντας τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις

Η απόφαση της Σουηδίας να ενισχύσει τις υποβρύχιες δυνατότητές της έρχεται σε μια περίοδο κλιμακούμενων εντάσεων και απειλών. Τα νέα υποβρύχια αποτελούν μια στρατηγική απάντηση της Στοκχόλμης στις θαλάσσιες κινήσεις της Μόσχας και μια προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Βαλτικής.

Τα νέα υποβρύχια αναμένεται να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες όχι μόνο της Σουηδίας, αλλά και του ΝΑΤΟ. Με προηγμένες υποβρύχιες δυνατότητες επιτήρησης και μάχης, αυτά τα υποβρύχια θα προσφέρουν πλεονέκτημα στον ναυτικό πόλεμο, προσφέροντας ενισχυμένη προστασία στις ανατολικές περιοχές του ΝΑΤΟ κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Αυτή η επένδυση της Σουηδίας στον στόλο των υποβρυχίων αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, που δίνουν αυξανόμενη έμφαση στην προτεραιότητας της εθνικής και συλλογικής άμυνας καθώς επιδεινώνονται οι συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρωτοβουλία της Σουηδίας υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να συμβάλει στη στρατηγική προβολή στρατιωτικής ισχύος του ΝΑΤΟ, ειδικά στη Βαλτική Θάλασσα, μια περιοχή με αυξημένο στρατιωτικό ενδιαφέρον και δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.