ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Η Σουηδία ζει το «θαύμα» του πολύπολιτισμού: Βίαια επεισόδια μεταξύ μουσουλμάνων στο Μάλμε

Αφορμή το κάψιμο του Κορανίου

Η Σουηδία ζει το «θαύμα» του πολύπολιτισμού: Βίαια επεισόδια μεταξύ μουσουλμάνων στο Μάλμε

Η αστυνομία της Σουηδίας συνέλαβε σήμερα περισσότερα από δέκα άτομα, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη Μάλμε με αφορμή μια συγκέντρωση, κατά τη διάρκεια της οποίας κάηκε, το Κοράνι.

Η σημερινή συγκέντρωση, που οργανώθηκε από τον Ιρακινό πρόσφυγα Σαλουάν Μομίκα, στα πρότυπα άλλων παρόμοιων που προκάλεσαν την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, έγινε σε μια πλατεία του Μάλμε, πόλης που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων από τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση SVT, περίπου 200 άνθρωποι πήγαν να παρακολουθήσουν τον Μομίκα.

Οι παριστάμενοι «εξέφρασαν τη συναισθηματική φόρτισή τους αφού ο διοργανωτής έκαψε σελίδες» του βιβλίου, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι ξέσπασαν «βίαιες ταραχές» γύρω στις 13.45, τοπική ώρα.

Ο διοργανωτής αποχώρησε, όμως μια ομάδα ανθρώπων παρέμεινε στην πλατεία. Περίπου 10 συνελήφθησαν για διασάλευση της τάξης και δύο άλλοι ως ύποπτοι για συμμετοχή σε βίαιες ταραχές.

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι μουσουλμάνοι εκτόξευαν πέτρες στον Σαλουάν Μομίκα. Ένα βίντεο τους δείχνει να προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και σε ένα άλλο ένας άνδρας προσπαθεί να σταματήσει το περιπολικό που απομακρύνει από την περιοχή τον Μομίκα.

Στα τέλη Ιουλίου ο 37χρονος Μομίκα και ένας άλλος άνδρας, ο Σαλουάν Νάτζα, ποδοπάτησαν το Κοράνι στη Στοκχόλμη και του έβαλαν φωτιά, όπως είχαν κάνει και σε προηγούμενες συγκεντρώσεις τους, προκαλώντας διπλωματική κρίση μεταξύ της Σουηδίας και χωρών της Μέσης Ανατολής.

Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε τη βεβήλωση του Κορανίου, υπογραμμίζοντας όμως ότι το Σύνταγμα της Σουηδίας προστατεύει το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.