ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΗΠΑ: Διώξεις σε Ιρανούς χάκερ για μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων

Μπαράζ επιθέσεων ransomware σε κυβερνητικές υπηρεσίες, εταιρείες και ΜΚΟ

ΗΠΑ: Διώξεις σε Ιρανούς χάκερ για μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων

Τρεις Ιρανοί πολίτες που είναι πιθανό να δρούσαν υπό την ανοχή της Τεχεράνης διώκονται για μπαράζ επιθέσεων ransomware σε κυβερνητικές υπηρεσίες, εταιρείες και ΜΚΟ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εκτός από τις ΗΠΑ, οι χάκερ φέρονται να πραγματοποίησαν εκατοντάδες παρόμοιες κυβερνοεπιθέσεις σε άλλες χώρες, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα των στόχων και απειλώντας να τα δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο αν δεν καταβάλλονταν λύτρα, απαίτηση που σε ορισμένες περιπτώσεις ικανοποιήθηκε, ανέφερε το υπουργείο.

Οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ξένων κυβερνοεπιθέσεων πήραν νέα ώθηση τον Μάιο του 2021, όταν ομάδα ρώσων κυβερνοεγκληματιών επιτέθηκε στο δίκτυο της εταιρείας διανομής καυσίμων Colonial Pipelines, με αποτέλεσμα να στεγνώσει από καύσιμα η ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Χάκερ που δρουν από το έδαφος του Ιράν βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο του FBI, το οποίο ανακοίνωσε τον Ιούλιο επίθεση ransomware σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης, επίθεση που φέρονται να ετοίμαζαν χάκερ που στηρίζονται από την ιρανική κυβέρνηση.

Σύνδεση με τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οι χάκερ στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Τετάρτη είναι υπάλληλοι εταιρειών τεχνολογίας που σύμφωνα με τις ΗΠΑ συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.

Πιστεύεται όμως πως δεν δρούσαν για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης αλλά για δικό τους όφελος –μάλιστα ορισμένα από τα θύματα βρίσκονται στο Ιράν, δήλωσε στο Associated Press αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν κατονομάζεται.

Παρόλα αυτά, είπε ο αξιωματούχος, οι ιρανικές κυβερνοσυμμορίες δρουν ανενόχλητες με την ανοχή του ιρανικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τον Τζον Χάλτκουιστ, αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Mandiant, οι τρεις χάκερ εργάζονταν για εταιρείες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Φρουρούς της Επανάστασης αλλά παράλληλα δρουν και ως κυβερνοσυμμορία.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι επειδή «οποιαδήποτε πρόσβαση αποκτήσουν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ή δολιοφθορά», είπε ο Χάλτκουιστ.

Σε μια ανεξάρτητη εξέλιξη, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε 10 άτομα που συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης και φέρονται να συνδέονται με κυβερνοεπιθέσεις.

Η κινητοποίηση των αμερικανικών αρχών έρχεται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης παραμένουν στάσιμες.

Οι τρεις χάκερ που διώκονται –Μανσούρ Αχμάντι, Αχμάντ Κατίμπι Άγκντα και Αμίρ Χουσεΐν Νικαγιν Ραβάρι- πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Ιράν και δεν έχουν συλληφθεί, ωστόσο οι απαγγελίες κατηγορίας καθιστούν «πρακτικά αδύνατη» την έξοδό τους από τη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων φέρεται να συνεχίστηκε από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον περασμένο μήνα. Στο στόχαστρο βρέθηκε μεταξύ άλλων καταφύγιο κακοιποιημένων γυναικών στην Πενσιλβάνια, το οποίο πλήρωσε λύτρα 13.000 δολαρίων για να ανακτήσει τα κλειδωμένα δεδομένα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.