ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν να αποτρέψουν την κατάληψη πλοίων από το Ιράν με στρατιώτες πάνω σε δεξαμενόπλοια

Οι αρχές του Ιράν έχουν συλλάβει ή αποπειραθεί να συλλάβουν σχεδόν 20 πλοία υπό διάφορες σημαίες στον Κόλπο τα τελευταία δυο χρόνια

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν να αποτρέψουν την κατάληψη πλοίων από το Ιράν με στρατιώτες πάνω σε δεξαμενόπλοια

Aμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να τοποθετήσει στρατιώτες πάνω σε πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που διασχίζουν τον Κόλπο, για την αποτροπή συλλήψεων πλοίων του είδους από το Ιράν.

Πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο εξήγησε: «Λαμβάνονται μέτρα (…) για να χρησιμοποιηθούν ομάδες ασφαλείας αποτελούμενες από πεζοναύτες και μέλη του πολεμικού ναυτικού πάνω σε εμπορικά πετρελαιοφόρα πλοία που διέρχονται από το ή κοντά στο στενό του Χουρμούζ, ώστε να ενισχυθεί η υπεράσπιση αυτών των ευάλωτων σκαφών»

Για να προχωρήσει το σχέδιο απαιτείται να υπάρξουν προσκλήσεις, αφού τα τάνκερ είναι ιδιωτικά, πάντως «προετοιμαζόμαστε να το κάνουμε αν συναφθούν οριστικές συμφωνίες», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Το νέο επίπεδο προστασίας θα προστεθεί στην ανάπτυξη, που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου από το αμερικανικό Πεντάγωνο, πολεμικού πλοίου και μαχητικών F-35 και F-16 στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι αρχές του Ιράν έχουν συλλάβει ή αποπειραθεί να συλλάβουν σχεδόν 20 πλοία υπό διάφορες σημαίες στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια.

Το αμερικανικό ΠΝ ανέφερε στις αρχές του Ιουλίου πως εμπόδισε τη σύλληψη από το Ιράν δυο πετρελαιοφόρων στα διεθνή ύδατα, ανοικτά του Ομάν.

Ο ιρανικός στρατός συνέλαβε στα τέλη Απριλίου στον Κόλπο του Ομάν δεξαμενόπλοιο υπό σημεία νήσων Μάρσαλ με προορισμό τις ΗΠΑ, και κατόπιν μια εβδομάδα αργότερα άλλο πετρελαιοφόρο, υπό σημαία Παναμά, που διερχόταν από το στενό του Χουρμούζ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα συμβάντα αυτής της φύσης έχουν πολλαπλασιαστεί στα ύδατα του Κόλπου, θαλάσσιας ζώνης καίριας σημασίας για τις μεταφορές πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα, αφότου το 2018 οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας –επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ–, επέβαλαν εκ νέου και επαύξησαν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Τεχεράνης, βάζοντας ιδίως στο στόχαστρο τον πετρελαϊκό τομέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.