
Για πρώτη φορά καταρρίφθηκε drone καμικάζι των ΗΠΑ το οποίο έπεσε άθικτο σε ιρακινό έδαφος.
Οι σιιτικές πολιτοφυλακές το παρέδωσαν αμέσως στους Ιρανούς.
Πρόκειται για το drone «Lucas», το οποίο οι Αμερικανοί επιχείρησαν για πρώτη φορά.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν σε πόλεμο, ένα drone καμικάζι.
Είδαν την χρήση του από Ρώσους, Ουκρανούς, Αζέρους και Ιρανούς σε πολεμικές επιχειρήσεις και κατάλαβαν πως είναι ένα απαραίτητο πολεμικό asset.
Σε βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, φαίνεται να έχει πέσει στα χέρια των σιιτών Ιρακινών πολιτοφυλακών σχεδόν άθικτο.
Είναι γνωστό πως το Ιράκ είναι στην πραγματικότητα ένα σιιτικό κράτος, με πολλές φιλοϊρανικές ένοπλες οργανώσεις και το drone αυτό θα καταλήξει στα χέρια του Ιράν, για «reverse engineering».
Δείτε βίντεο:
BREAKING: An American-made LUCAS attack drone crashed in Iraq and was recovered largely intact by locals.
The drone’s Starshield/Starlink antenna can be seen hanging from its frame.
LUCAS (Low-Cost Unmanned Combat Attack Systems) are U.S.-produced counterparts to the Iranian… pic.twitter.com/uwZR3kY3bK
— KanekoaTheGreat (@KanekoaTheGreat) March 2, 2026
Το συγκεκριμένο UAV μοιάζει πολύ με το ιρανικό Shahed-136 ή την ρωσική του έκδοση «Geran-2».
Αποτέλεσε ένα εκ των σημαντικότερων όπλων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κατά την κοινή στρατιωτική επιχείρηση με το Ισραήλ, «Epic Fury».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.