
Μετά από περισσότερες από δύο εβδομάδες συγκρούσεων με τις ΗΠΑ-Ισραήλ, οι αρχές του Ιράν απηύθυναν κάλεσμα (17/3/2026) για μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών εναντίον των εχθρικών «συνωμοσιών».
Μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι αρχές καλούν τους Ιρανούς να ενωθούν με τους θρησκευτικούς ηγέτες τους σε όλες τις πλατείες των πόλεων σήμερα το απόγευμα, σε μια «λαϊκή κινητοποίηση με στόχο την ανατροπή των «πιθανών συνωμοσιών των σιωνιστών εχθρών», αναφορά στο κράτος του Ισραήλ, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Τεχεράνη.
Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τον επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας Αλί Λαριτζανί, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Τεχεράνη.

Το Ιράν γιορτάζει εκδήλωση πριν από την Πρωτοχρονιά
Απόψε το Ιράν γιορτάζει το Σαχαρσανμπέ Σουρί, μια εκδήλωση «φωτιάς και φωτός» πριν από την Πρωτοχρονιά που πέφτει την προσεχή Παρασκευή.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν που ανατράπηκε από την Ισλαμική Επανάσταση, κάλεσε επίσης τους Ιρανούς να γιορτάσουν ειρηνικά το Σαχαρσανμπέ Σουρί και ζήτησε να αποφύγουν «τις εντάσεις, την αντιπαράθεση, ακόμη και το να πλησιάσουν τις δυνάμεις ασφαλείας» στους δρόμους.
Από την έναρξη του πολέμου, σε μια χώρα που συγκλονίστηκε από μαζικές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες, οι αρχές προειδοποιούν να μην γίνονται αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις και εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. 
Οι δικαστικές αρχές της Τεχεράνης προειδοποίησαν προχθές Κυριακή τους κατοίκους να μην κατέβουν, όπως συνηθίζουν, στους δρόμους για το Σαχαρσανμπέ Σουρί. «Για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της δημόσιας ασφάλειας, αποφύγετε να ανάψετε φωτιές ή πυροτεχνήματα», ανέφεραν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.
Λίγο νωρίτερα πάντως, Ιρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις κηδείες των 84 ναυτικών που σκοτώθηκαν στα ανοιχτά της Σρι Λάνκα όταν η φρεγάτα τους βυθίστηκε από αμερικανικό υποβρύχιο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.