και όλα αυτά, γιατί;

Ιρανός Αξιωματούχος: «Το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ μπορεί να γίνει το “νέο Ορμούζ”»

Πως το Ιράν με τους Χούθι μπορούν να σφραγίσουν και την Ερυθρά Θάλασσα

Ιρανός Αξιωματούχος: «Το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ μπορεί να γίνει το “νέο Ορμούζ”»

Σε μια κίνηση που κλιμακώνει την παγκόσμια γεωπολιτική ένταση, Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε μέσω του Al Jazeera πως το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Έρυθρά Θάλασσα θα μπορούσε σύντομα να «αντιγράψει» τη στρατηγική σημασία και την ένταση των Στενών του Ορμούζ.

Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την πρόθεση της Τεχεράνης να ελέγξει καίρια περάσματα της διεθνούς ναυσιπλοΐας, χρησιμοποιώντας την επιρροή της στους Χούθι της Υεμένης.

Ενδεχόμενος αποκλεισμός ή αποσταθεροποίηση του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ θα έπληττε άμεσα τη Διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας παγκόσμιο οικονομικό σοκ και εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου.

Πλέον, η ασφάλεια των θαλάσσιων οδών μετατρέπεται σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν και Δύσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.