ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ηρεμιστικό για ζώα είναι το νέο επικίνδυνο ναρκωτικό στην Αμερική

Το 2020 ευθυνόταν για 800 θανάτους

Ηρεμιστικό για ζώα είναι το νέο επικίνδυνο ναρκωτικό στην Αμερική

Συναγερμό για τη διάδοση ενός νέου και άκρως απειλητικού ναρκωτικού σήμανε Αμερικανός αξιωματούχος, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Πρόκειται για τον συνδυασμό της ξυλαζίνης, ένα ηρεμιστικό που χρησιμοποιείται από τους κτηνιάτρους, με το φεντανίλ, το οπιοειδές που «σαρώνει» τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Ο συνδυασμός των ναρκωτικών είναι μια «αναδυόμενη απειλή», τόνισε ο Ραχούλ Γκούπτα, επικεφαλής του Γραφείου για την Εθνική Πολιτική Ελέγχου των Ναρκωτικών

Η ξυλαζίνη εγκρίθηκε για χρήση στα ζώα το 1971, αλλά πρόσφατα έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από χρήστες ναρκωτικών. Πιστεύεται, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι την προσθέτουν σε ναρκωτικά για να τα νοθεύσουν.

Η χρήση της ηρεμιστικής ουσίας ρίχνει τον ρυθμό της αναπνοής και των χτύπων της καρδιάς, ενίοτε και σε επίπεδα που προκαλούν τον θάνατο.

Μπορεί να προκαλέσει έλκη που απαιτούν ακρωτηριασμό, ενώ όσοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν δοκιμάζονται από πόνους.

Δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο.

Το 2020 ευθυνόταν για 800 θανάτους, τους περισσότερους στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Το επόμενο έτος το νέο ναρκωτικό ευθυνόταν για 3.000 θανάτους, κυρίως στις νότιες Πολιτείες.

Οι θάνατοι από ναρκωτικά στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 2020, για πρώτη φορά, τους 100.000 τον χρόνο και πλέον είναι 107.000 για το 12μηνο που τέλειωσε στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Όπως εξήγησε ο Γκούπτα, η ουσία θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη για τους κτηνιάτρους, αλλά παράλληλα να αντιμετωπιστεί η χρήση της ως ναρκωτικό. Θα γίνει, επίσης, μια προσπάθεια να βρεθεί αντίδοτο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.