ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Χάος στον Ισημερινό μετά την απόδραση του «Φίτο»: 10 νεκροί από τις επιθέσεις των συμμοριών του «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιου κίνδυνου»

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης»

Χάος στον Ισημερινό μετά την απόδραση του «Φίτο»: 10 νεκροί από τις επιθέσεις των συμμοριών του «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιου κίνδυνου»

Σε χάος βρίσκεται ο Ισημερινός μετά την απόδραση του «Φίτο», ίσως του πιο επικίνδυνου ανθρώπου σε όλη τη Λατινική Αμερική, καθώς έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια, στο σύνολο της επικράτειας της χώρας, αποδιδόμενα σε συμμορίες υπό τον έλεγχό του και ήδη στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί.

Αν και ο «Φίτο» θεωρείται επικεφαλής των «Λος Τσονέρος», όλες οι συμμορίες της χώρας, υπακούουν στις εντολές του.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη Γουαγιακίλ, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας (νοτιοδυτικά), που έχει μετατραπεί σε προπύργιο κακοποιών, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία ανέφερε εξάλλου μέσω X (του πρώην Twitter) ότι δυο άνδρες της «δολοφονήθηκαν» από «ένοπλους εγκληματίες» στη γειτονική πόλη Νοβόλ.

Η περίπτωση του «Φίτο» δείχνει πως το οργανωμένο έγκλημα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής διαθέτει πρωτοφανή δύναμη και τρομακτικές δυνατότητες ακόμα και απέναντι σε κρατικούς οργανισμούς.

Υπενθυμίζεται η περίπτωση του αποθανόντα Κολομβιανού Πάμπλο Εσκομπάρ, καθώς ο «Φίτο» (το όνομά του είναι Χοσέ Αδόλφο Μασίας), θεωρείται σχεδόν «ισάξιός» του, ο οποίος έλεγχε κυριολεκτικά την Κολομβία μέχρι και τον θάνατό του.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Μεξικό όπου από το 2006 το κράτος προσπαθεί να επιβληθεί, ακόμα χωρίς επιτυχία, στα μεξικανικά καρτέλ.

Στις ΗΠΑ μάλιστα έχει προταθεί να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις και να αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις (με την συγκατάθεση της μεξικανικής κυβέρνησης βεβαίως) για να αντιμετωπιστούν ριζικά τα καρτέλ.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εγκληματικές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής όχι μόνο γιατί εισάγουν τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών στην χώρα, αλλά γιατί έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στις ΗΠΑ μέσω των μεταναστών από Μεξικό, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινό και Κολομβία.

Διαθέτουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες που τους δίνει την άνεση να εξαγοράζουν ακόμα και Αμερικανούς σε θέσεις-«κλειδιά», στις υπηρεσίες του νόμου.

Στο Μεξικό έχουν συλληφθεί πολλές φορές Αμερικανοί αστυνομικοί και στρατιώτες, οι οποίοι συνεργάζονταν με τα καρτέλ!

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε πως η Ουάσιγκτον είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τη βία στον Ισημερινό, χώρα η οποία βιώνει πλέον κρίση ασφαλείας άνευ προηγουμένου, στο πλαίσιο της οποίας εκτυλίχθηκε ομηρία σε απευθείας μετάδοση σε τηλεοπτικό πλατό.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη βία και για τις απαγωγές στον Ισημερινό», ανέφερε ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Λατινική Αμερική, ο Μπράιαν Νίκολς, μέσω X (του πρώην Twitter).

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν αυτές τις ιταμές επιθέσεις», υπερθεμάτισε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο (του Ισημερινού Ντανιέλ) Νομπόα και την κυβέρνησή του» και «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια», επισήμανε ακόμη ο Μ.Νίκολς.

Νωρίτερα χθες, ο Ντάνιελ Νομπόα κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» κι απαίτησε την «εξουδετέρωση» είκοσι και πλέον συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διέταξε «την κινητοποίηση και την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας» για να «εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι του οργανωμένου εγκλήματος, των τρομοκρατικών οργανώσεων και των μη κρατικών αντιμαχομένων» με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.