ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ισραήλ: Το Ιράν προσπαθεί να στρατολογήσει Ισραηλινούς κατασκόπους μέσα από τα social media

Με ποιον τρόπο οι Ιρανοί προσέγγισαν τους «υποψήφιους στόχους τους»

Ισραήλ: Το Ιράν προσπαθεί να στρατολογήσει Ισραηλινούς κατασκόπους μέσα από τα social media
Η υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, Shin Bet, λέει πως εντόπισε νέες προσπάθειες Ιρανών πρακτόρων να στρατολογήσουν Ισραηλινούς, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να εκτελέσουν αποστολές κατασκοπείας για λογαριασμό τους, με αντάλλαγμα χρήματα.
Η υπηρεσία λέει ότι οι Ιρανοί επικοινώνησαν με Ισραηλινούς σε διάφορες πλατφόρμες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των X (πρώην Twitter), Telegram, WhatsApp, Facebook και Instagram, και χρησιμοποιώντας διάφορες παραπλανήσεις, προκάλεσαν μια αρχική συζήτηση.

Σύμφωνα με την Shin Bet οι πράκτορες παρουσιάστηκαν ως μεσίτες ακινήτων, άτομα που ενδιαφέρονται για την εμπορία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, άτομα που ζητούν φωτογραφήσεις, άτομα που ενδιαφέρονται για online dating, άτομα που αναζητούν ιδιωτικούς ερευνητές, υπηρεσίες ταχυμεταφορών.

shinbet

Ακολούθως οι πράκτορες ζητούσαν από τους Ισραηλινούς να εκτελέσουν διάφορες αποστολές με αντάλλαγμα χρήματα, οι οποίες, σύμφωνα με την Shin Bet «προφανώς δεν σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, αλλά σίγουρα αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των Ιρανών και στον εμπλουτισμό των πληροφοριών που έχουν στην κατοχή τους».

Ακόμη οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι ζητήθηκε από τους Ισραηλινούς να φωτογραφίσουν διάφορες τοποθεσίες και να επαληθεύσουν διευθύνσεις. Επιπλέον προσθέτουν ότι ορισμένοι από τους Ισραηλινούς όχι μόνο δεν εκτέλεσαν όσα τους ζητήθηκαν αλλά ενημέρωσαν τις αρχές.

Σύμφωνα πάντα με την Shin Bet οι απόπειρες στρατολόγησης των Ισραηλινών είναι «μια γνωστή μέθοδος λειτουργίας των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας». Επιπλέον η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ προσθέτει ότι από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς «οι προσπάθειες δραστηριότητας των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν ενταθεί σημαντικά, ενώ χρησιμοποιούν τον ψηφιακό χώρο για σκοπούς εκφοβισμού, μετάδοσης μηνυμάτων ή προώθησης τρομοκρατικής δραστηριότητας».

«Σκοπός του Ιράν είναι να βοηθήσει τη Χαμάς στον πόλεμό της και να πλήξει την εθνική ανθεκτικότητα και την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ, σπέρνοντας το ηθικό και βαθαίνοντας τις κοινωνικές διαιρέσεις», αναφέρει η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών

Η Shin Bet λέει ότι έχει εντοπίσει σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου Ιρανοί παριστάνουν τους Ισραηλινούς και «κάνουν κυνική και χειριστική χρήση του θέματος των ομήρων και μάλιστα προσπαθούν να δράσουν εναντίον των οικογενειών των ομήρων και των οικογενειών που πενθούν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη η Shin Bet συμπληρώνει ότι «συλλέχθηκαν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα» των Ιρανών πρακτόρων που βρίσκονται πίσω από τα ψεύτικα προφίλ. Στιγμιότυπα συνομιλιών που έδωσε στη δημοσιότητα η Shin Bet δείχνουν έναν Ιρανό πράκτορα να ζητά από έναν από τους Ισραηλινούς να πραγματοποιήσει τη δολοφονία ενός άγνωστου στόχου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.