ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ιταλία: Οι αρχές εξέδωσαν στην Ουρουγουάη απόστρατο αξιωματικό κατηγορούμενο για τον θάνατο αγωνιστή της αριστεράς

Ο Έρμες Μάριο Ταρίγο Τζορντάνο κατηγορείται πως ευθύνεται για τον θάνατο του Άλτερ Χεράρδο Μοϊσέ το 1973

Ιταλία: Οι αρχές εξέδωσαν στην Ουρουγουάη απόστρατο αξιωματικό κατηγορούμενο για τον θάνατο αγωνιστή της αριστεράς

Φυγόδικο απόστρατο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουρουγουάης, που καταζητείτο στη χώρα του, εξέδωσαν οι αρχές της Ιταλίας προκειμένου να λογοδοτήσει για τον βασανισμό μέχρι θανάτου νεαρού Αργεντινού, αγωνιστή της αριστεράς, το 1973, τα χρόνια της στρατιωτικής χούντας, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι καραμπινιέροι.

Ο Έρμες Μάριο Ταρίγο Τζορντάνο, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί το 2019 διεθνές ένταλμα σύλληψης, παραδόθηκε προχθές Τετάρτη σε ουρουγουανούς αστυνομικούς στο διεθνές αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ιταλικής χωροφυλακής.

Αναγνωρίστηκε και συνελήφθη στην Καπάτσο Πέστουμ, στην περιφέρεια Σαλέρνο, κοντά στη Νάπολη (νότια), υπό συνθήκες για τις οποίες δεν δόθηκαν διευκρινίσεις.

Ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος διέφευγε από το 2011, κατηγορείται από την ουρουγουανή δικαιοσύνη πως ευθύνεται για τον θάνατο του Άλτερ Χεράρδο Μοϊσές, μέλους του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (PRT) και του Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης (MLN), οργάνωσης της άκρας αριστεράς πιο γνωστής με την ονομασία Τουπαμάρος.

Τον Αύγουστο του 1973, δυο μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουρουγουάη, συνελήφθη από τον στρατό μαζί με άλλα δυο μέλη του MLN και μετήχθη στο γενικό αρχηγείο του 1ου τάγματος πεζικού Φλορίδα, όπου πέθανε κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων που υπέστη, σε ηλικία 27 ετών.

Σύμφωνα με ιστότοπο ουρουγουανής οργάνωσης που καταβάλλει συστηματική προσπάθεια να εντοπίσει πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατηγορούμενα για εγκλήματα, ο Έρμες Μάριο Ταρίγο Τζορντάνο ήταν λοχαγός την εποχή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα· ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Είναι σήμερα 82 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2011, το κοινοβούλιο της Ουρουγουάης ενέκρινε νόμο με τον οποίο έγιναν απαράγραπτα τα εγκλήματα τα οποία είχαν διαπραχθεί επί δικτατορίας (1973-1985).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.