ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Κολομβία: Άμαχοι ήταν τουλάχιστον τρεις από τους 11 νεκρούς που o στρατός παρουσίασε ως αντάρτες

Ανάμεσα στα θύματα και ένας 16χρονος

Κολομβία: Άμαχοι ήταν τουλάχιστον τρεις από τους 11 νεκρούς που o στρατός παρουσίασε ως αντάρτες

Αυτόχθονας κυβερνήτης και άλλοι τουλάχιστον δύο άμαχοι συγκαταλέγονταν στους 11 νεκρούς που ο κολομβιανός στρατός παρουσίασε ως αντάρτες τους οποίους σκότωσαν οι δυνάμεις του σε πρόσφατη επιχείρηση στα σύνορα με το Περού, κατήγγειλαν χθες Τετάρτη οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινοτικοί παράγοντες.

«Οι άνθρωποι οι οποίοι σκοτώθηκαν από τον στρατό δεν ήταν αντάρτες, αλλά άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων συντρόφων μας αυτοχθόνων», είπε ο Όσκαρ Ντάσα, εκπρόσωπος οργάνωσης που αντιπροσωπεύει τους αυτόχθονες λαούς της κολομβιανής Αμαζονίας (OPIAC), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, στα 11 θύματα, τα οποία ανώτατος αξιωματικός διαβεβαίωσε πως ήταν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, συγκαταλέγονταν αυτόχθονας κυβερνήτης, κοινοτάρχης και η σύζυγος του τελευταίου.

Η OPIAC δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους υπόλοιπους οκτώ ανθρώπους που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν σε μάχες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) επιβεβαίωσε ότι «κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού σκοτώθηκαν αυτόχθων κυβερνήτης, κοινοτάρχης και η γυναίκα του». «Είναι επείγουσα ανάγκη να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα», τόνισε ο Χουάν Παπίερ, ο βασικός ερευνητής της ΜΚΟ για την αμερικανική ήπειρο.

Το γραφείο του Συνηγόρου του λαού έλαβε καταγγελία από την OPIAC, υπογράμμισε πως «ένας έφηβος 16 ετών» ήταν ανάμεσα στα θύματα και επίσης κάλεσε τις αρχές να «αποσαφηνίσουν το ταχύτερο» τι ακριβώς συνέβη.

Προχθές Τρίτη, ο στρατηγός Αλμπέρτο Ροδρίγκες, δήλωσε πως οι 11 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στο Πουέρτο Λεγκίσαμο, στο διαμέρισμα Πουτουμάγιο (νότια), ανήκαν στη Segunda Marquetalia (σ.σ. «Δεύτερη Μαρκετάλια», η ονομασία παραπέμπει σε ιστορική μάχη που οδήγησε στην ίδρυση των FARC), τη μια από τις δύο μεγαλύτερες φράξιες των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας.

«Η επιχείρηση δεν έγινε εναντίον χωρικών, αλλά εναντίον αποστατών των FARC. Δεν έγινε εναντίον αθώων αυτοχθόνων, αλλά εναντίον διακινητών ναρκωτικών», επέμεινε χθες Τετάρτη μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Διέγο Μολάνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά σε μάχες, η εισαγγελία ανακοίνωσε μέσω Twitter πως διενεργεί έρευνα για «τα γεγονότα στο Πουέρτο Λεγκίσαμο κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.