ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μ.Νετανιάχου μετά την αποπομπή του Ισραηλινού ΥΠΑΜ – Περικύκλωσαν το σπίτι του (βίντεο)

Η χώρα έχει διχαστεί λόγω της προωθούμενης δικαστικής μεταρρύθμισης

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μ.Νετανιάχου μετά την αποπομπή του Ισραηλινού ΥΠΑΜ – Περικύκλωσαν το σπίτι του (βίντεο)

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο το βράδυ της Κυριακής για να διαδηλώσουν για την αποπομπή από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος είχε προτρέψει την κυβέρνηση να σταματήσει ένα ιδιαίτερα αμφισβητούμενο σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, το οποίο έχει προκαλέσει εδώ και αρκετές ημέρες ένα κύμα διαδηλώσεων που συγκλονίζει την χώρα.

Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα, είναι η περικύκλωση της οικίας του Μ.Νετανιάχου από χιλιάδες διαδηλωτές.

Και όταν αυτό συμβαίνει σε μία χώρα όπου όλοι οι κάτοικοι οπλοφορούν και έχουν υπηρετήσει πολλά χρόνια και σε εμπόλεμες ζώνες στις ένοπλες δυνάμεις, έχοντας πολεμική εμπειρία που δεν διαθέτουν ούτε οι επαγγελματίες στρατιώτες των ΗΠΑ, τότε τα πράγματα είναι όντως ανησυχητικά.

Το Ισραήλ δεν είναι μία κανονική χώρα με κανονικούς πολίτες τουλάχιστον με όρους δυτικών κοινωνιών.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί (για περίπου 600.000 με 700.000 κάνει λόγο το Channel 12) βγήκαν στους δρόμους σήμερα το βράδυ, στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις, της Ιερουσαλήμ

Το τηλεοπτικό υλικό του Reuters δείχνει μεγάλα πλήθη να μπλοκάρουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ καθώς και μια ομάδα διαδηλωτών να ανάβει φωτιά στη μέση του αυτοκινητόδρομου.

Ο Γκάλαντ έγινε προχθες, Σάββατο, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου που είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια. «Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ο Γκάλαντ στην τηλεοπτική του ομιλία.

Η απάντηση δόθηκε με τον πρωθυπουργό να τον παύει από τα καθήκοντά του.

Λίγο μετά την αποπομπή του, ο Γκάλαντ, 64 ετών, έγραψε στο Twitter: «Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου».

Για τις διαδηλώσεις αυτές, ο γιος του Μπέντζμιν Νετανιάχου, Γιαΐρ Νετανιάχου, υποστηρίζει ότι έχουν οργανωθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Είναι γνωστή η απέχθεια των Δημοκρατικών προς τον Μ.Νετανιάχου από τα χρόνια της προεδρίας του Μ.Ομπάμα.

Το χρονικό της αποπομπής

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά του τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ», ανακοινώθηκε νωρίτερα από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η αποπομπή του υπουργού Άμυνας γίνεται την επομένη της ομιλίας του, κατά την οποία ζήτησε να υπάρξει παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι φοβάται πως η συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες για αυτό το θέμα θα δημιουργήσει «πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ». Ο Γιόαβ Γκάλαντ ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου».

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση.

«Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο».

Επικριτές θεωρούν ότι η δικαστική μεταρρύθμιση θέτει σε κίνδυνο τη διάκριση των εξουσιών και προειδοποιούν ότι το Ισραήλ μπορεί να μετατραπεί σε δικτατορία. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν αυτήν την εβδομάδα για τις οικονομικές επιπτώσεις της αναταραχής που έχει προκαλέσει η δικαστική μεταρρύθμιση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.