Μιανμάρ: Ανήμερα της εθνικής εορτής η χούντα αποφυλακίζει 700 κρατούμενους

Ανάμεσά τους πρώην πρεσβεύτρια της Βρετανίας στη χώρα

Μιανμάρ: Ανήμερα της εθνικής εορτής η χούντα αποφυλακίζει 700 κρατούμενους

Η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα πως θα αφεθούν ελεύθεροι σχεδόν 700 κρατούμενοι.

Ανάμεσά τους πρώην πρεσβεύτρια της Βρετανίας στη χώρα, δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ από την Ιαπωνία και Αυστραλός σύμβουλος της ανατραπείσας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η πρώην πρεσβεύτρια του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βίκι Μπόουμαν, ο άλλοτε σύμβουλος της κυβέρνησης για οικονομικά θέματα Σον Τερνέλ, υπήκοος Αυστραλίας, καθώς και ο Τόρου Κουμπότα, δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ, υπήκοος Ιαπωνίας, «θα αφεθούν ελεύθεροι επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματικός του στρατού της πάλαι ποτέ Βιρμανίας.

Η κυρία Μπόουμαν, που ήταν επικεφαλής της βρετανικής πρεσβείας από το 2002 ως το 2006, και ο σύζυγός της, ο καλλιτέχνης Κο Χτάιν Λιν, άλλοτε πολιτικός κρατούμενος, συνελήφθησαν τον Αύγουστο διότι φέρονταν να παραβίασαν τη νομοθεσία για τη μετανάστευση. Καταδικάστηκαν να εκτίσουν φυλάκιση ενός χρόνου.

Ο Κο Χτάιν Λιν θα αφεθεί ελεύθερος, όπως και η σύζυγός του, πληροφορήθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κ. Τερνέλ, καθηγητής οικονομίας, εργαζόταν ως σύμβουλος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι όταν συνελήφθη, μερικές ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, τον Φεβρουάριο του 2021. Καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση διότι φερόταν να παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών μυστικών.

Ο Τόρου Κουμπότα, 26 ετών, συνελήφθη τον Ιούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης εναντίον της χούντας στη Ρανγκούν, και του επιβλήθηκε 10ετής κάθειρξη.

Ο τέταρτος αλλοδαπός είναι πολίτης της Μιανμάρ που έχει επίσης διαβατήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο στρατιωτικό καθεστώς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οικογένειες φυλακισμένων συγκεντρώθηκαν μπροστά στη φυλακή Ίνσεϊν της Ρανγκούν καθώς αναμενόταν να ανακοινωθεί η αποφυλάκιση κρατουμένων, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.