Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

«Μπαράζ» κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Σουδάν για τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο – «Απαράδεκτο αυτό που γίνεται»

Οι κυρώσεις θα έχουν ισχύ για τουλάχιστον ένα χρόνο

«Μπαράζ» κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Σουδάν για τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο – «Απαράδεκτο αυτό που γίνεται»

Oι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια σειρά από κυρώσεις και απαγορευτικά μέτρα κατά του Σουδάν, λόγω της χρήσης χημικών όπλων στο πλαίσιο του εμφυλίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Μάιο το Σουδάν ότι έκανε χρήση χημικών όπλων το 2024, απαιτώντας από την κυβέρνηση να «σταματήσει», καθώς η κατάσταση αυτή «συνιστά κάτι το απαράδεκτο που δεν πρέπει να γίνει».

Σε ενημερωτικό σημείωμά του που φέρει προχθεσινή ημερομηνία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως τέθηκαν σε ισχύ – για τουλάχιστον έναν χρόνο- οι κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Σουδάν, αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για την επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και για τα αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν τη διακοπή κάθε πώλησης όπλων ή πυρομαχικών στη σουδανική κυβέρνηση, την άρνηση πρόσβασης σε πιστώσεις και την απαγόρευση κάθε εξαγωγής προϊόντων τεχνολογίας αιχμής.

Τον Ιανουάριο, δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, που επικαλέστηκε Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφερε πως οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα –πιο συγκεκριμένα, όπλα χλωρίου– τουλάχιστον δυο φορές εναντίον παραστρατιωτικών σε απομονωμένες περιοχές του Σουδάν, με τη σύμφωνη γνώμη του de facto αρχηγού του κράτους, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

«Κατόπιν της περιόδου ενημέρωσης του Κογκρέσου, 15 ημερών, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις στο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις αμερικανικές εξαγωγές στο Σουδάν και στην πρόσβαση (του) σε πιστωτικές γραμμές της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε τον Μάιο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Από τον Απρίλιο του 2023, το Σουδάν σπαράσσεται από τον πόλεμο ανάμεσα στον τακτικό στρατό, με επικεφαλής τον στρατηγό Μπουρχάν, και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, άλλοτε δεξί του χέρι.

Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει 13 εκατομμύρια άλλους κι έχε προκαλέσει αυτή που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» στον κόσμο.

Η κυβέρνηση του στρατηγού Μπουρχάν διέψευσε πως έγινε χρήση χημικών όπλων σε επιχειρήσεις εναντίον παραστρατιωτικών.

Εκπρόσωπός της χαρακτήρισε «ανυπόστατες κατηγορίες» όσα ανέφερε η Ουάσιγκτον, κατηγορώντας τη για «πολιτικό εκβιασμό» και «εσκεμμένη παραποίηση των γεγονότων».

Από τον Μάιο του 2024, οι ΔΤΥ, που ελέγχουν σχεδόν όλη την αχανή περιοχή Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, πολιορκούν την Ελ Φάσερ, πόλη σχεδόν ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.