ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δημογραφικό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνισμού και ουδείς ασχολείται σοβαρά με αυτό. Δεν υπάρχει ελπίδα...

Νέα Καληδονία: Στο αρχιπέλαγος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιθεωρεί τις καταστροφές και ανακοινώνει μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης

Νέα Καληδονία: Στο αρχιπέλαγος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι αστυνομικές ενισχύσεις θα παραμείνουν στη Νέα Καληδονία για όσο χρόνο χρειάζεται, καθώς επιθεώρησε τις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές ταραχές.

Η επίσκεψη του Μακρόν, συνοδευόμενου από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ενόπλων Δυνάμεων και Υπερπόντιων Εδαφών, πραγματοποιήθηκε μετά τις ταραχές που ξέσπασαν εξαιτίας μιας επίμαχης εκλογικής μεταρρύθμισης, οι οποίες άφησαν πίσω τους 6 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι ταραχές, που ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα, προκάλεσαν λεηλασίες καταστημάτων, πυρπολήσεις αυτοκινήτων και επιχειρήσεων, και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο χωροφυλάκων και τον τραυματισμό 86 αστυνομικών και χωροφυλάκων.

Στη διάρκεια συνάντησής του με πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στην πρωτεύουσα Νουμεά, ο Μακρόν δήλωσε: «Τις επόμενες ώρες και ημέρες, μαζικές νέες επιχειρήσεις θα προγραμματισθούν όπου είναι απαραίτητο και η δημοκρατική τάξη θα αποκατασταθεί πλήρως επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Η βιαστικά οργανωμένη επίσκεψη του Μακρόν είχε ως στόχο να επιθεωρήσει την κατάσταση και να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι η γαλλική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης.

Οι δρόμοι του νησιού παραμένουν αποκλεισμένοι με οδοφράγματα που έχουν υψώσει διαδηλωτές, ενώ οι κάτοικοι παίρνουν οδηγίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ασφαλείς δρόμους προκειμένου να βρουν τρόφιμα, βενζίνη και φάρμακα.

Νωρίτερα, ο Μακρόν πέταξε με ελικόπτερο πάνω από περιοχές που καταστράφηκαν από φωτιά, ενώ μπουλντόζες εργάζονταν για να καθαρίσουν τα συντρίμμια.

Σε συνάντηση με δημάρχους από τα προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο, συζήτησε για την ανάγκη αποκατάστασης της ηρεμίας και την αντιμετώπιση των αιτίων των ταραχών.

Η εκλογική μεταρρύθμιση που έχει πυροδοτήσει τις διαμαρτυρίες απαιτεί την έγκριση και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου και έχει ήδη περάσει από τους βουλευτές στην ηπειρωτική Γαλλία.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι η μεταρρύθμιση θα μειώσει την επιρροή των αυτοχθόνων Κανάκ στις εκλογές και θα δυσχεράνει τη διεξαγωγή μελλοντικών δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία.

Το Κανάκ και Σοσιαλιστικό Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLNKS) έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι η μεταρρύθμιση θα υπονομεύσει την πολιτική αυτονομία των Κανάκ και έχει ζητήσει από τον Μακρόν να αναβάλει την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι το προσωπικό ασφαλείας θα παραμείνει στο νησί και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αν χρειαστεί, και τόνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα παραταθεί, παρά μόνο όταν οι διαδηλωτές αποσύρουν τα οδοφράγματα.

Στη συνάντηση με τον Μακρόν, ο Ζορζ Νατουρέλ, αντιπρόσωπος της Νέας Καληδονίας στη γαλλική Γερουσία, δήλωσε ότι η κοινωνία χρειάζεται να ανοικοδομηθεί με διαφορετικό τρόπο, τονίζοντας την ανάγκη για ένα πραγματικό κοινωνικό και θεσμικό πολιτικό σχέδιο.

Η Νέα Καληδονία, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο, βρίσκεται σε κρίση και αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, με έναν στους πέντε κατοίκους να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι διαδηλώσεις και η αναταραχή ενισχύθηκαν από μια κυβερνοεπίθεση «πρωτοφανούς ισχύος» που είχε στόχο να προκαλέσει κορεσμό στο δίκτυο της Καληδονίας, ανακοίνωσε ο Κρίστοφερ Ζιζές, μέλος της κυβέρνησης της Νέας Καληδονίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.