ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

New York Times και BBC: «Ζητάμε συγγνώμη που αποδώσαμε ευθύνη στο Ισραήλ για το κτύπημα στο νοσοκομείο – Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε»

«Στηριχθήκαμε υπερβολικά σε ισχυρισμούς της Χαμάς»

New York Times και BBC: «Ζητάμε συγγνώμη που αποδώσαμε ευθύνη στο Ισραήλ για το κτύπημα στο νοσοκομείο – Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε»

Οι New York Times ζήτησαν σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας για την απόδοση της ευθύνης στο Ισραήλ, λέγοντες ότι παρασύρθηκαν από τις αρχικές αναφορές της Χαμάς.

Τις ημέρες μετά το συμβάν και το BBC ζήτησε συγγνώμη για την απόδοση ευθύνης στην πλευρά του Ισραήλ, ενώ και ο Guardian άλλαξε τον τόνο της κάλυψης μιλώντας, όπως έκαναν και άλλα μέσα ενημέρωσης, για έκρηξη (blast), την οποία δεν απέδιδε ρητά σε κάποια πλευρά.

Σε σημείωμα από τη διεύθυνση της αμερικανικής εφημερίδας τη Δευτέρα, αν και δεν υπάρχει ρητά έκφραση συγγνώμης, αναφέρεται ότι το ρεπορτάζ τις πρώτες ώρες «στηρίχθηκε υπερβολικά σε ισχυρισμούς της Χαμάς» και ότι δεν ήταν σαφές «ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν άμεσα».

Το ρεπορτάζ «άφησε στους αναγνώστες λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι ήταν γνωστό και πόσο αξιόπιστη ήταν η αναφορά», επισημαίνει η εφημερίδα.

Το σημείωμα της διεύθυνσης των New York Times καταρχάς εκθέτει με συντομία τα γεγονότα.

Στις 17 Οκτωβρίου, την περασμένη Τρίτη, «οι New York Times δημοσίευσαν την είδηση μιας έκρηξης σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας».

Αρχικά η κάλυψη περιείχε «ισχυρισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων της Χαμάς ότι αιτία ήταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν. Το ρεπορτάζ περιελάμβανε έναν μεγάλο τίτλο στην κορυφή της ιστοσελίδας των Times».

Προσθέτουν ότι, στη συνέχεια, το Ισραήλ «αρνήθηκε ότι έφερε την ευθύνη ενώ την επέρριψε σε μια αστοχία κατά την εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία με τη σειρά της αρνήθηκε την ευθύνη. Αμερικανοί και άλλοι διεθνείς αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν ότι η ρουκέτα προήλθε από θέσεις παλαιστίνιων μαχητών».

Οι αρχικές αναφορές των Times, συνεχίζει το σημείωμα, «απέδιδαν τον ισχυρισμό ευθύνης από την πλευρά του Ισραήλ σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους και σημείωναν ότι ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διερευνά την έκρηξη.

» Ωστόσο, οι πρώτες εκδοχές της κάλυψης – και η προβολή που έλαβε ως πρώτη είδηση, ως έκτακτη ειδοποίηση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – στηρίχθηκαν υπερβολικά σε ισχυρισμούς της Χαμάς και δεν κατέστησαν σαφές ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν άμεσα. Το ρεπορτάζ άφησε στους αναγνώστες μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με το τι ήταν γνωστό και πόσο αξιόπιστη ήταν η αναφορά».

Το σημείωμα προσθέτει οι Times «συνέχισαν να ανανεώνουν την κάλυψή τους όσο έρχονταν περισσότερες πληροφορίες, αναφέροντας τους αμφισβητούμενους ισχυρισμούς για την ευθύνη και σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι χαμηλότερος. Μέσα σε δύο ώρες, ο τίτλος και το υπόλοιπο κείμενο στην κορυφή της ιστοσελίδας αντανακλούσε το μέγεθος της έκρηξης και τη διαμάχη για την ευθύνη».

Η αμερικανική εφημερίδα καταλήγει ότι «δεδομένης της ευαίσθητης φύσης της είδησης κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης που διευρύνεται, και της εξέχουσας προβολής που έλαβε, οι συντάκτες των Times θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με την αρχική παρουσίαση και να είναι πιο σαφείς σχετικά με το ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να επαληθευτούν. Οι επικεφαλής της αίθουσας σύνταξης συνεχίζουν να αξιολογούν την κάλυψη των μεγάλων έκτακτων γεγονότων (μεταξύ τους και της χρήσης μεγαλύτερων τίτλων στο ίντερνετ) για να καθορίσουν ποιες πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας χρειάζονται».

Δείτε παρακάτω πώς άλλαξε ο τίτλος στην κορυφή της ηλεκτρονικής έκδοσης των New York Times τις ώρες μετά την επίθεση:

«Ισραηλινό χτύπημα [strike] σκοτώνει εκατοντάδες σε νοσοκομείο, λένε Παλαιστίνιοι», ήταν ο πρώτος τίτλος, όπως φαίνεται πιο πάνω.

«Τουλάχιστον 500 νεκροί σε χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, λένε Παλαιστίνιοι», ήταν η δεύτερη εκδοχή. «Τουλάχιστον 500 νεκροί σε έκρηξη [blast] σε νοσοκομείο στη Γάζα, λένε Παλαιστίνιοι», ήταν η τρίτη και τελευταία εκδοχή.

Να σημειωθεί ακόμη και σήμερα η Χαμάς δηλώνει ότι δεν έχει βρει υπολείμματα πυρομαχικών αν και την επόμενη ημέρα υποσχόταν «πολλά στοιχεία».

«Συγγνώμη» από το BBC

Το BBC είχε και αυτό προβεί σε απολογία για την κάλυψη των γεγονότων στη Γάζα, ζητώντας καθαρά συγγνώμη.

Δύο ημέρες μετά το χτύπημα, στις 19 Οκτωβρίου, εξέδωσε την παρακάτω διόρθωση, στην οποία επίσης υπάρχει αναφορά σε «έκρηξη» χωρίς να αποδίδεται η ευθύνη σε κάποια πλευρά. Παραδέχεται όμως ότι ο ανταποκριτής απέδωσε το πολύνεκρο συμβάν σε ισραηλινή επίθεση, ως μια εύλογη εικασία, αλλά όχι σαν βεβαιότητα.

«Επανεξετάσαμε την κάλυψή μας αμέσως μετά την έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο Αλ-Αχλί στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης.

» Κατά τη διάρκειά της ο ανταποκριτής μας από την Ιερουσαλήμ έδινε άμεση ανάλυση επί του πεδίου για ένα θέμα που ήταν συγκεχυμένο και δύσκολο.

» Το πρόγραμμα κατέστησε επανειλημμένα σαφές ότι δεν είχε ακόμη εξακριβώσει ποιος ευθυνόταν για την έκρηξη, ενώ έθετε το ερώτημα και ο παρουσιαστής. Ο ανταποκριτής είπε ότι επικοινωνήσαμε με Ισραηλινούς και ότι το ερευνούσαν. Πρόσθεσε ότι “Είναι δύσκολο να δούμε τι άλλο θα μπορούσε πραγματικά να είναι αυτό -δεδομένου του μεγέθους της έκρηξης- εκτός από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ή πολλές αεροπορικές επιδρομές”.

» Στη συνέχεια εξήγησε ότι από την εμπειρία του ως δημοσιογράφος στη Γάζα ότι δεν είχε δει ποτέ εκρήξεις τέτοιας κλίμακας που να προκαλούνται από ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύονται από την περιοχή. Τόνισε και πάλι ότι οι εικόνες δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

» Δεχόμαστε ότι ακόμη και σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση ήταν λάθος να κάνει εικασίες με αυτόν τον τρόπο για τα πιθανά αίτια και ζητούμε συγγνώμη γι’ αυτό, αν και δεν ανέφερε σε κανένα σημείο ότι επρόκειτο για ισραηλινό χτύπημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

» Αυτό δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της παραγωγής του BBC. Όποιος βλέπει, ακούει ή διαβάζει την κάλυψή μας μπορεί να δει ότι έχουμε εκθέσει τους αντικρουόμενους ισχυρισμούς και των δύο πλευρών σχετικά με την έκρηξη, δείχνοντας σαφώς ποιος τους καταθέτει και τι γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.