ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Νίγηρας: Δύο νεκροί σε επίθεση κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο

Η επίθεση είχε στόχο σημείο ελέγχου που επανδρώνουν αστυνομικοί

Νίγηρας: Δύο νεκροί σε επίθεση κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο

Μέλος της υπηρεσίας υδάτινων πόρων και δασών σκοτώθηκε σε επίθεση τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στην Μπουρκίνα Φάσο.

Μια γυναίκα σκοτώθηκε κατά την εκκαθαριστική επιχείρηση του στρατού που ακολούθησε, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίθεση είχε στόχο σημείο ελέγχου που επανδρώνουν αστυνομικοί, χωροφύλακες και μέλη της υπηρεσίας υδάτινων πόρων και δασών στη Σαΐ, πόλη περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Νιαμέ, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Διαπράχθηκε από «άγνωστους ενόπλους» κινούμενους «με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτες», όμως η «άμεσα και σθεναρή αντίδραση» των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας «υποχρέωσε τον εχθρό να υποχωρήσει», κατά το υπουργείο.

Ο αρχικός απολογισμός του υπουργείου έκανε λόγο για έναν νεκρό, υπαξιωματικό της υπηρεσίας υδάτινων πόρων και δασών.

Γυναίκα επίσης «βρήκε τον θάνατο» κι άλλη μια «τραυματίστηκε ελαφρά» κατά τη διάρκεια «εκκαθαριστικής» επιχείρησης του στρατού, κατά το υπουργείο, που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου, όμως ανέφερε πως ένας από τους «επιτιθέμενους» επίσης σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, διενεργείται «έρευνα» προκειμένου να «βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των δικαστηρίων οι δράστες αυτής της εγκληματικής επίθεσης».

Ζώνη υψηλού κινδύνου η Σαΐ

Η Σαΐ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, βρίσκεται στην αχανή περιοχή Τιλαμπέρι και γειτονεύει με το πάρκο W, στα τριεθνή σύνορα Νίγηρα-Μπουρκίνα Φάσο-Μπενίν, άλλοτε τουριστική περιοχή, καθώς είχε εγγραφεί στην παγκόσμια φυσική κληρονομιά από την UNESCO το 1996, όπου όμως σήμερα δυτικές πρεσβείες αποθαρρύνουν τα ταξίδια, διότι κρίνουν πως είναι ζώνη υψηλού κινδύνου.

Το βόρειο τμήμα της Τιλαμπέρι βρίσκεται στη ζώνη των τριεθνών συνόρων του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί.

Η Τιλαμπέρι έχει μετατραπεί από το 2017 σε θέατρο αιματηρών επιθέσεων που αποδίδονται σε τζιχαντιστικές οργανώσεις που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Στα τέλη Οκτωβρίου, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Ταμού (δυτικά), επίσης στην επαρχία Σαΐ, ενώ επτά δράστες έπεσαν νεκροί σε επιχείρηση του στρατού σε αντίδραση, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Τρόμος στον Νίγηρα από τζιχαντιστές

Ο Νίγηρας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τη δράση τζιχαντιστών σε διάφορους τομείς της επικράτειάς του.

Στο νοτιοανατολικό του τμήμα, κοντά στη Νιγηρία και στη λίμνη Τσαντ, δρουν η Μπόκο Χαράμ και το ΙΚΔΑ (Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική). Οι δύο οργανώσεις διαπράττουν συχνά επιθέσεις εναντίον αμάχων και απαγωγές για λύτρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην περιοχή των συνόρων του βόρειου Μπενίν και του νότιου Νίγηρα, ως πρόσφατα απαλλαγμένη απ’ αυτήν, ενέσκηψε επίσης τους τελευταίους μήνες τζιχαντιστική απειλή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.