ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νίγηρας: Βίαια επεισόδια σε τέσσερις νομούς – Τουλάχιστον 28 νεκροί

Εκτιμάται ότι οφείλονταν σε «κύκλο αντιποίνων» μεταξύ δύο φυλών

Νίγηρας: Βίαια επεισόδια σε τέσσερις νομούς – Τουλάχιστον 28 νεκροί

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε χωριά του νοτιοδυτικού Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μάλι στις αρχές της εβδομάδας με αποτέλεσμα τουλάχιστον 28 πολίτες να σκοτωθούν.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις δυνάμεις ασφαλείας προειδοποίησε πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Αξιωματούχος της περιοχής Τιλαμπερί, όπου ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια δήλωσε: «Μέχρι τώρα έχουμε καταμετρήσει τουλάχιστον 28 νεκρούς συνολικά, όμως ο απολογισμός μπορεί να μεταβληθεί»

Ορισμένα πτώματα «παρασύρθηκαν από τον ποταμό» Νίγηρα, πρόσθεσε.

Τέσσερις νομοί επλήγησαν από τα βίαια επεισόδια που άρχισαν τη 15η Αυγούστου και τερματίστηκαν το μεσημέρι της 16ης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο λόγος του ξεσπάσματος της βίας.

Στον Αγιορού, έναν από τους νομούς που επλήγησαν, τοπικός αξιωματούχος έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 26 τραυματίες σε επιθέσεις «με μαχαίρια και όπλα».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα, που ανέτρεψαν την 26η Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ κι επέβαλαν στρατιωτική χούντα, δεν έχουν επιβεβαιώσει σε αυτό το στάδιο τα βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με την πηγή του AFP στις δυνάμεις ασφαλείας, ενδέχεται να σκοτώθηκαν «εκατό πολίτες» στη λεγόμενη περιοχή των τριεθνών συνόρων (του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί), που μετατρέπεται συχνά σε θέατρο επιθέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ).

Παράγοντας της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών στην περιφέρεια Τιλαμπερί εκτίμησε πως τα βίαια επεισόδια οφείλονταν σε «κύκλο αντιποίνων μεταξύ κτηνοτρόφων (μελών της φυλής Πελ) και μόνιμα εγκατεστημένων κατοίκων (μελών της φυλής Τζερμά)», που συγκατοικούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή: «Έγινε επίθεση εναντίον κτηνοτρόφων και κατόπιν νεαροί οπλισμένοι κτηνοτρόφοι προχώρησαν με τη σειρά τους σε αντίποινα (…) κι αυτό επαναλήφθηκε σε άλλα χωριά».

Βίαια επεισόδια είχαν ήδη ξεσπάσει στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου ανάμεσα σε μέλη της φυλής Τζερμά και νομάδες κτηνοτρόφους της φυλής Πελ σε χωριά και κωμοπόλεις που βρέχονται από τον Νίγηρα ποταμό, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και χιλιάδες εκτοπισμένους, σύμφωνα με τις αρχές. Έκτοτε, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Δημοσιογράφος τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συγκρούσεις του Απριλίου και του Μαΐου ξέσπασαν έπειτα από «δολοφονίες» χωρικών από φερόμενους ως τζιχαντιστές, που έκλεψαν επίσης ζώα και «επέβαλαν φόρους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επί των ημερών του προέδρου Μπαζούμ, οι αρχές του Νίγηρα διεξήγαγαν συχνά εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να υποκινήσουν συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.