Τελικά, ποιος είναι ο «κερατάς» των Βρυξελλών;

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τηστρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή μετά τα ιρανικά πλήγματα

Σενάρια μεταφοράς στρατιωτικών εγκαταστάσεων προς ασφαλέστερες περιοχές εξετάζει η Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τηστρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή μετά τα ιρανικά πλήγματα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Η αποτελεσματικότητα των ιρανικών πυραυλικών και μη επανδρωμένων επιθέσεων σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επανεκτίμηση της στρατηγικής τους παρουσίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους των στρατιωτικών υποδομών προς δυτικότερες τοποθεσίες, ακόμη και στο Ισραήλ, με στόχο τη μείωση της έκθεσής τους σε μελλοντικές επιθέσεις.

Οι συζητήσεις εντάθηκαν μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη η αμερικανική ναυτική βάση στο Μπαχρέιν, όπου στεγάζεται το αρχηγείο του Πέμπτου Στόλου. Δορυφορικές εικόνες και οπτικό υλικό δείχνουν ότι επλήγησαν στρατώνες, αποθήκες, δεξαμενή πόσιμου νερού και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, με το κόστος αποκατάστασης να εκτιμάται στα περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια των ιρανικών αντιποίνων επλήγησαν περισσότερες από 20 αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ καταγράφηκαν ανθρώπινες απώλειες και εκατοντάδες τραυματισμοί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο περιορισμού της στρατιωτικής παρουσίας σε χώρες όπως το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία, μεταφέροντας μέρος των δυνάμεων σε περιοχές που θεωρούνται λιγότερο ευάλωτες. Ανάμεσα στις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και το Ισραήλ, όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατιωτικά μέσα μετά την έναρξη της πρόσφατης σύγκρουσης με το Ιράν.

Παράλληλα, μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών εκτιμά ότι το συνολικό οικονομικό κόστος της σύγκρουσης ανέρχεται περίπου στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων έως και 5,1 δισεκατομμύρια αφορούν ζημιές σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.