ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον πρώην πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι

Απαγορεύθηκε η είσοδος στην αμερικανική επικράτεια, εξαιτίας της εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον πρώην πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων στον πρώην πρόεδρο της Γουατεμάλας, τον Αλεχάντρο Γιαματέι, εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας σε εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Στον Α.Γιαματέι —ο οποίος βρισκόταν μόλις την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον— απαγορεύθηκε η είσοδος στην αμερικανική επικράτεια, «εξαιτίας της εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογράφεται από τον εκπρόσωπό του Μάθιου Μίλερ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε πως έχει στη διάθεσή του «αξιόπιστες πληροφορίες» κατά τις οποίες ο Α.Γιαματέι «έλαβε δωροδοκίες» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στη Γουατεμάλα και προχώρησε σε ενέργειες που «υπονόμευσαν το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια της κυβέρνησης».

Ο σοσιαλδημοκράτης Μπερνάρντο Αρέβαλο ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, με πολλές ώρες καθυστέρηση, ξεπερνώντας τα πολλά εμπόδια που έβαλε στον δρόμο του η πολιτική και οικονομική ελίτ που θεωρείται διεφθαρμένη.

Διαδέχθηκε τον συντηρητικό Α.Γιαματέι, δακτυλοδεικτούμενο επειδή υποστήριξε την γενική εισαγγελία Κονσουέλο Πόρας, που πρωτοστάτησε μαζί με άλλους δυο δικαστικούς στις αλλεπάλληλες επιθέσεις διά της δικαστικής οδού στον Μ.Αρέβαλο και το κόμμα του και τον διωγμό εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι είχαν αγωνιστεί κατά της διαφθοράς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Γουατεμάλα καταλαμβάνει την 150ή θέση στις 180 της κατάταξης της μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς Διεθνής Διαφάνεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.