ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι ΗΠΑ πούλησαν αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στο Κόσοβο και προκαλούν την οργή των Σέρβων

Εξοπλίζεται το μη αναγνωρισμένο αλβανόφωνο κρατίδιο

Οι ΗΠΑ πούλησαν αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στο Κόσοβο και προκαλούν την οργή των Σέρβων

Oι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση αντιαρματικών πυραύλων Javelin στο Κόσοβο και δημιούργησαν -μία ακόμα- κρίση στην περιοχή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση στο Κόσοβο αντιαρματικών πυραύλων «Javelin» και σχετικού εξοπλισμού αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για 246 πύραυλους Javelin FGM-148F, καθώς και 24 μονάδες εκτόξευσης που είχε ζητήσει το Κόσοβο, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνοντας;

«Η πληροφορία για την πώληση αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων στο Κόσοβο μάς προκαλεί μεγάλη απογοήτευση αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη ανάπτυξη των σερβο-αμερικανικών σχέσεων.

Είναι υψίστης σημασίας για εμάς να μην διαταραχθεί η ειρήνη στην περιοχή και η Σερβία θα συνεχίσει να ενεργεί υπεύθυνα συμβάλλοντας στην διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ενημερώθηκε για την απόφαση πώλησης πυραύλων Javelin στο Κόσοβο από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κρίστοφερ Χίλ ο οποίος τον επισκέφτηκε χθες, Πέμπτη, στο προεδρικό μέγαρο.

Την τελική απόφαση για την πώληση αυτών των όπλων στο Κόσοβο θα λάβει το Κογκρέσο.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την μετεξέλιξη της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF) σε τακτική στρατιωτική δύναμη και βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση με την παροχή υλικοτεχνικού υλικού.

Το 2018 το Κόσοβο προμηθεύτηκε 51 θωρακισμένα οχήματα τύπου Humvee ενώ το 2021 υλοποιήθηκε αμερικανική δωρεά 55 οχημάτων M1117 Guardian.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον για την αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου σήμερα αριθμεί 2500 μέλη και το 2028 όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεξέλιξης της σε τακτικό στρατό, κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, θα αποτελείται από 7500 μέλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.