ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Χάρκοβο: Ουκρανοί δολιοφθορείς ανατίναξαν τον μεγαλύτερο αγωγό αμμωνίας στον κόσμο!

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Ήταν ζωτικής σημασίας για την εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο»

Χάρκοβο: Ουκρανοί δολιοφθορείς ανατίναξαν τον μεγαλύτερο αγωγό αμμωνίας στον κόσμο!

Ουκρανοί δολιοφθορείς φέρεται να προχώρησαν σε μια ακόμη επίθεση, αυτή τη φορά στον αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο, ο οποίος συνδέει τη ρωσική πόλη Τολιάτι με το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού και είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές αμμωνίας και λιπασμάτων.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πηγές που πρόσκεινται στη Ρωσία έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που έδειχναν ένα σύννεφο τοξικού αερίου να διαχέεται πάνω από μια δασώδη έκταση κοντά στην πόλη Μασιούτιβκα, στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών συνόρων και όπου στεγάζεται ένα αντλιοστάσιο για τον αγωγό Τολιάτι-Οδησσός.

«Ομάδα Ουκρανών δολιοφθορέων ανατίναξε τον αγωγό αμμωνίας Τολιάτι- Οδησσός, μήκους σχεδόν 2.400 χλμ», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του.

Η νέα απειλή έρχεται μια μέρα μετά την μεγάλη καταστροφή στο φράγμα Κακχόβκα ανατινάχθηκε στη νότια Ουκρανία, μετά από μια σειρά εκρήξεων, πλημμυρίζοντας 24 χωριά στη Χερσώνα και απειλώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που ξέμειναν από πόσιμο νερό και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν. Τους προσφέρθηκε κάθε απαραίτητη ιατρική βοήθεια», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο αγωγός, που συνδέει τη ρωσική πόλη Τολιάτι, στις όχθες του ποταμού Βόλγα με την Οδησσό, το σημαντικότερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, επέτρεπε στη Ρωσία να εξάγει ετησίως περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας — βασικού συστατικού των ορυκτών λιπασμάτων — κυρίως με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αγωγός τέθηκε σε λειτουργία για τις εξαγωγές των προϊόντων της χημικής βιομηχανίας του Τολιάτι, του μεγαλύτερου παραγωγού αμμωνίας στη Ρωσία.

Η διαμετακόμιση μέσω αυτού του αγωγού, ο οποίος κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ανεστάλη με την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επαναλειτουργία του, την οποία ζητούσε η Μόσχα, αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, σε σχέση με τη συμφωνία για τα δημητριακά που κατέστησε δυνατές τις εξαγωγές εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών δημητριακών.

«Αυτός ο αγωγός αμμωνίας ήταν ζωτικής σημασίας για την εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η ίδια κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «κατάφερε σκληρό πλήγμα στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας».

«Ο μόνος που δεν είχε συμφέρον από την επαναλειτουργία του αγωγού αμμωνίας, είναι το καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η συμφωνία για τα δημητριακά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου 2022 από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η καθοριστικής σημασίας συμφωνία για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, που επέτρεψε τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρατάθηκε τον Μάιο για δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου, καθώς η Μόσχα απαιτεί εγγυήσεις για μια άλλη συμφωνία που αφορά τις εξαγωγές της, κυρίως των λιπασμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.