Πακιστάν: Επίθεση βομβιστή-καμικάζι – Τουλάχιστον 4 νεκροί και 27 τραυματίες

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν

Πακιστάν: Επίθεση βομβιστή-καμικάζι – Τουλάχιστον 4 νεκροί και 27 τραυματίες

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 27 τραυματίστηκαν στην επίθεση βομβιστή-καμικάζι με στόχο αστυνομικούς που συνόδευαν ομάδα εμβολιασμού στο δυτικό Πακιστάν, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, δύο ημέρες αφού διεμήνυσαν πως τερματίζουν την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει μονομερώς.

Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του εναντίον οχήματος της αστυνομίας που συνόδευε την ομάδα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στην πόλη Κουέτα, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αζχάρ Μεχεσάρ, ανώτερος αξιωματικός των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, έχασαν τη ζωή τους αστυνομικός, γυναίκα και δυο παιδιά, δήλωσε ο Ουάσιμ Μπάιγκ, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της επαρχίας Μπαλουτσιστάν. Στους 27 τραυματίες συγκαταλέγονται «21 αστυνομικοί και δύο παιδιά», διευκρίνισε.

Η έκρηξη εκσφενδόνισε το όχημα της αστυνομίας στο πλάι του δρόμου. Μεταλλικά θραύσματα βρίσκονταν παντού. Άλλο όχημα, πιθανόν αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, είχε μετατραπεί σε έναν σωρό αποκαΐδια.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι πακιστανοί Ταλιμπάν, το Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν («Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν», ΚΤΠ), που διεμήνυσαν τη Δευτέρα ότι τερματίζουν την κατάπαυση του πυρός που είχαν παρατείνει επ’ αόριστον τον Ιούνιο, για να διευκολυνθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με αντιπροσώπους του πακιστανικού κράτους.

Το ΚΤΠ δικαιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενο την καταπάτηση της ανακωχής από το Ισλαμαμπάντ κι απείλησε πως θα εξαπολύσει επιθέσεις αντιποίνων «σε όλη τη χώρα».

Η επίθεση στην Κουέτα είχε σκοπό την «εκδίκηση» για τον θάνατο ενός από τους ηγέτες και ιδρυτές του κινήματος τον Αύγουστο, ενώ θεωρητικά εφαρμοζόταν η κατάπαυση του πυρός, ανέφερε ανακοίνωση του ΚΤΠ αντίτυπο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οργάνωση διακριτή από τους αφγανούς Ταλιμπάν μεν, αλλά με την ίδια ιδεολογία, το ΚΤΠ έχει σκοτώσει από τη γέννησή του το 2007 δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, άμαχους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Εκτιμάται πως τα θύματα της δράσης του είναι κάπου 80.000.

Αν και αποδυναμώθηκε από το 2014, έπειτα από εντατικές επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού, επανήλθε δριμύτερο μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, ειδικά αυτών των ΗΠΑ, έπειτα από δυο δεκαετίες πολέμου.

Οι επιθέσεις του αυξήθηκαν κατά 50% από τον Αύγουστο του 2021 κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 433 ανθρώπους, σύμφωνα με το πακιστανικό ινστιτούτο PIPS.

Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί τους αφγανούς Ταλιμπάν πως επιτρέπουν στο ΚΤΠ να σχεδιάζει και να οργανώνει στο αφγανικό έδαφος επιθέσεις στην πακιστανική επικράτεια. Το καθεστώς στην Καμπούλ το αρνείται.

Καχυποψία

Οι τζιχαντιστές, ειδικά οι πακιστανοί Ταλιμπάν, βάζουν εδώ και χρόνια στο στόχαστρο τις ομάδες που εμβολιάζουν παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας και τους αστυνομικούς που εγγυώνται την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με τον πακιστανικό Τύπο, έχουν σκοτωθεί από το 2012 πάνω από εβδομήντα μέλη ομάδων εμβολιασμού, κυρίως στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα (βορειοδυτικά), όπου το ΚΤΠ είναι πιο γερά ριζωμένο.

Ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας προσκρούει στη μόνιμη καχυποψία στο Πακιστάν, όπου αφθονούν οι θεωρίες συνωμοσίας, που θέλουν για παράδειγμα τα εμβόλια να εγγράφονται στο πλαίσιο συνωμοσίας της Δύσης για να στειρωθούν οι μικροί μουσουλμάνοι.

Άλλη θεωρία θέλει τα εμβόλια να περιέχουν λίπος χοίρου, κατά συνέπεια να είναι απαγορευμένα για τους μουσουλμάνους.

Την ατμόσφαιρα δυσπιστίας, που τροφοδοτούν υπερσυντηρητικοί ιμάμηδες, χειροτέρεψε η οργάνωση προσχηματικής εκστρατείας εμβολιασμού από τη CIA, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να εντοπίσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, ο οποίος εξοντώθηκε το 2011 στην Αμποταμπάντ (βόρεια).

Τη Δευτέρα, οι αρχές του Πακιστάν άρχισαν εκστρατεία με διάρκεια μιας εβδομάδας που έχει σκοπό να εμβολιαστούν πάνω από 13 εκατομμύρια παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας.

Τον Απρίλιο, οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν το πρώτο κρούσμα έπειτα από 15 μήνες αυτής της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας. Την προκαλεί ιός ο οποίος επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει πλήρη και αμετάκλητη παράλυση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έκτοτε, έχουν εντοπιστεί άλλα 20 κρούσματα, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης της πολιομυελίτιδας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.