Ένα ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22M3 κατέπεσε και συνετρίβη σήμερα στην περιοχή της Σταυρούπολης στην Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει εκτόξευσή βλήματος cruise κατά της Οδησσού.

Ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την ουκρανική αεράμυνα, ενώ οι Ρώσοι μιλούν για τεχνικό πρόβλημα.

Από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν τα τρία.

">

Η ουκρανική Αεροπορία ισχυρίστηκε ότι οι α/α της μονάδες αναχαίτισαν με επιτυχία ένα ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu-22M3. Ωστόσο, η Ρωσία απέρριψε τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι το αεροσκάφος συνετρίβη λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας ενώ επέστρεφε στη βάση του.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη σε απομακρυσμένη περιοχή της νότιας περιοχής της Σταυρούπολης, η οποία βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι τρία μέλη του πληρώματος διασώθηκαν αφού εκτινάχθηκαν από το αεροσκάφος, ενώ οι έρευνες για το τέταρτο μέλος του πληρώματος βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της Σταυρούπολης Βλαντιμίρ Βλαντιμίροφ είπε ότι ένας από τους διασωθέντες πιλότους πέθανε.

Το Tu-22M3, σχεδιασμένο από τον Tupolev, είναι ένα υπερηχητικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς, που προορίζεται για την καταστροφή στόχων τόσο στη θάλασσα όσο και στο έδαφος χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους και εναέριες βόμβες. Το ΝΑΤΟ το αναφέρει ως «Backfire».

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τη Ρωσία ότι αναπτύσσει συχνά Tu-22M3 για αποστολές βομβαρδισμού στην Ουκρανία. Αυτά τα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα για να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ Kh-22. Οι πύραυλοι Kh-22 διαθέτουν διπλή ικανότητα, επιτρέποντάς τους να φέρουν είτε πυρηνικές είτε συμβατικές κεφαλές.

Το πρωτότυπο Tu-22M3 πέταξε για πρώτη φορά το 1977. Μια εκσυγχρονισμένη έκδοση, το Tu-22M3M, με ενισχυμένη τακτική αποτελεσματικότητα και διευρυμένη επιχειρησιακή ακτίνα, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Δεκέμβριο του 2018.

Κατασκευασμένο από κράματα αλουμινίου, υψηλής αντοχής στη θερμότητα χάλυβα, τιτάνιο και κράματα μαγνησίου, το Tu-22M3 διαθέτει πτέρυγες μεταβλητής γωνίας , που κυμαίνονται από 20 έως 65 μοίρες.

Σύμφωνα με την έκθεση Military Balance 2024 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η ρωσική αεροπορία διέθετε -πριν την τελευταία απώλεια- 57 Tu-22M3.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!