ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Υπερδνειστερία: Η απομονωμένη ρωσόφωνη δημοκρατία ανάμεσα σε Ουκρανία και Μολδαβία – Ο πόλεμος του 1992

Ήδη βρίσκονται στην Υπερδνειστερία περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες

Υπερδνειστερία: Η απομονωμένη ρωσόφωνη δημοκρατία ανάμεσα σε Ουκρανία και Μολδαβία – Ο πόλεμος του 1992

Πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν στο Politico ότι υπάρχει ανησυχία σε δυτικές κυβερνήσεις λόγω της κινητικότητας των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Μολδαβία και πιστεύουν ότι είναι πιθανόν η Μόσχα να κάνει πλέον πράξη το εθνικό όραμα των ρωσόφωνων κατοίκων της Υπερδνειστερίας για ένωσή τους με την «μητέρα-πατρίδα».

Το 1990 η Υπερδνειστερία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία, την σοβιετική δημοκρατία η οποία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη το επόμενο έτος. Ο πληθυσμός της αποτελείται κατά 30% από Ρώσους, ενώ η ετήσια βοήθεια της Μόσχας ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Η Υπερδνειστερίας έχει έκταση 4.163 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 350.000, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις.

Ο στρατός της φτάνει τους 5.000 στρατιώτες. Βρίσκεται μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Η Υπερδνειστερία διατηρεί στοιχεία του παρελθόντος όπως η σοβιετική σημαία με τα κομμουνιστικά σύμβολα, τα αγάλματα του Λένιν.

Η περιοχή ήταν θέρετρο επί Σοβιετικής Ένωσης καθώς οι φυσικές ομορφιές της και η παραγωγή κρασιού άριστης ποιότητας την είχαν κάνει προορισμό για τους Σοβιετικούς πολίτες με οικονομική επιφάνεια.

Περίπου 200.000 άτομα έχουν ρωσικό διαβατήριο και οι υπόλοιποι είναι απλά ρωσόφωνοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία.

Την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Μολδαβία την ακολούθησε ένας αιματηρός πόλεμος με νικητή την Υπερνειστερία, καθώς η 14η ρωσική Στρατιά βοήθησε καθοριστικά στις μάχες που ακολούθησαν την ανακήρυξη της νεοσύστατης δημοκρατίας.
Οι μάχες έληξαν το 1992 με την ήττα της Μολδαβίας.

Περίπου 50.000 Υπερδνειστέριοι εργάζονται στο εξωτερικό. Τα μετρητά που στέλνουν κρατούν ζωντανή την οικονομία μαζί με τη ρωσική βοήθεια.
Η Ρωσία χορηγεί επίσης ένα πρόσθετο επίδομα 15 δολαρίων σε όλους τους συνταξιούχους , ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Σημειώνεται ότι η μέση τοπική σύνταξη είναι 60-70 δολάρια, έτσι το ρωσικό επίδομα είναι πραγματικά σωτήριο. Τέλος, η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο χωρίς να απαιτείται να γίνεται άμεσα η πληρωμή γι’ αυτόν τον ενεργειακό πόρο

Συνολικά η ρωσική βοήθεια για την Υπερδνειστερία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Σε δημοψήφισμα το 2006, οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους ψήφισαν υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, που δεν συνορεύει καν με την Υπερδνειστερία.

Τώρα αυτό το εθνικό όραμα είναι πολύ κοντά πλέον: Οι ρωσικές στρατιές είναι στα σύνορα, δυτικά της Οδησσού και ο Στρατός της Υπερδνειστερίας βοήθησε από την αρχή τους Ρώσους στο πόλεμο κατά του ουκρανικού καθεστώτος.

Συνολικά 1500-2.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Υπερδνειστερία.

Ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποκόψουν το Κίεβο και να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο στον νότο προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Δυτικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει αποφασίσει να εντάξει την Υπερδνειστερία στον ρωσικό εθνικό κορμό.

Την περασμένη εβδομάδα η Μολδαβία κατέθεσε αίτηση για ένταξη – εξπρές στην ΕΕ, λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, την επισκέφθηκε σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι ηγέτες δυτικών χωρών.

Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την είσοδο της Μολδαβίας στην ΕΕ και δεν αποκλείεται να δράσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.