
Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν έναν 17χρονο, ο οποίος φέρεται να συγκέντρωνε πληροφορίες με στόχο να βοηθήσει την Ουκρανία στη στοχοθέτηση ενός ρωσικού διυλιστηρίου πετρελαίου στην περιοχή του Ριαζάν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το RIA μετέδωσε ότι αστυνομικοί στην περιφέρεια του Μπασκορτοστάν συνέλαβαν τον έφηβο, σε βάρος του οποίου διεξαγόταν έρευνα βάσει της νομοθεσίας περί «τρομοκρατίας και προδοσίας», που προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 20 ετών.
Τι ανέφερε ο 17χρονος
Το RIA μετέδωσε πως ο 17χρονος, τον οποίο δεν κατονόμασε, κατηγορείται ότι από το φθινόπωρο του 2024 συγκέντρωνε πληροφορίες και ζωγράφιζε γκράφιτι για ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών με αντάλλαγμα χρήματα. Πρόσθεσε πως ομολόγησε το έγκλημά του έπειτα από ανάκριση.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ο έφηβος είπε ότι πήγε στο Ριαζάν στις αρχές Ιανουαρίου για να συγκεντρώσει πληροφορίες για το διυλιστήριο για λογαριασμό των Ουκρανών.
Ανεστάλη η λειτουργία του διυλιστηρίου
Το διυλιστήριο του Ριαζάν, το οποίο βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ανέστειλε τη λειτουργία του έπειτα από επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων χθες, Δευτέρα, δήλωσαν στο Ρόιτερς τρεις πηγές στη βιομηχανία.
Εξάλλου, ένας κάτοικος της περιφέρειας της Μόσχας καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 16 ετών επειδή παρέσχε στην Ουκρανία τα δεδομένα για τον εντοπισμό μιας ρωσικής στρατιωτικής εγκατάστασης και προετοίμαζε επιθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.
Πολλαπλασιάστηκαν οι δίκες στη Ρωσία
Από το Φεβρουάριο 2022 και τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία άρχισε να εφαρμόζει εκτεταμένη καταστολή αυτών που επικρίνουν την επίθεση αυτή. Οι δίκες για «προδοσία», «τρομοκρατία», «εξτρεμισμό», «δολιοφθορά» ή «κατασκοπεία» πολλαπλασιάσθηκαν.
Ο εν λόγω άνδρας κατηγορήθηκε ότι φωτογράφισε τον Απρίλιο 2024 τον τόπο ανάπτυξης ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας στο Ποντόλσκ, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, και ότι έστειλε αυτές τις εικόνες μαζί με γεωγραφικά δεδομένα «στους ουκρανούς μέντορές του για να κατευθύνουν πλήγμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αυτής της στρατιωτικής εγκατάστασης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.
Ο ίδιος κατηγορείται επίσης ότι το 2017 έφερε στη Ρωσία όπλα από την Ουκρανία για να προετοιμάσει επιθέσεις σε ρωσικές περιφέρειες, κυρίως σ’ αυτές του Μπριάνσκ, του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ, στη μεθόριο με την Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ρωσικό στρατοδικείο τον έκρινε ένοχο για προετοιμασία επίθεσης, λαθρεμπόριο όπλων και συνέργεια σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών, διευκρίνισε η Ανακριτική Επιτροπή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.