Ρωσικό ΥΠΑΜ: Για πρώτη φορά αναχαιτίστηκαν κατευθυνόμενες ρουκέτες μακρού βεληνεκούς GLSDB από το σύστημα HIMARS

Ενέργεια μεγάλης επιχειρησιακής σημασίας από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις

Ρωσικό ΥΠΑΜ: Για πρώτη φορά αναχαιτίστηκαν κατευθυνόμενες ρουκέτες μακρού βεληνεκούς GLSDB από το σύστημα HIMARS

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αναχαίτιση ουκρανικών κατευθυνόμενων ρουκετών μακρού βεληνεκούς από το σύστημα HIMARS, GLSDB, από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο Igor Konashenkov, επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μίλησε σχετικά. 

Η σημασία αυτής της ενέργειας από τη ρωσική αεροπορία είναι μεγάλη, καθώς είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, όπου τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαιτούν πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, οι οποίοι ακολουθούν τεθλασμένη και όχι βαλλιστική πορεία, για να αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο τον εντοπισμό τους από τον εχθρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Δύση έκαναν λόγο για ένα σύστημα, το οποίο θα ανάγκαζε τους Ρώσους να αλλάξουν τακτική, αφού όπως τόνιζαν για το Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), θα διπλασιάζε την τρέχουσα εμβέλεια κρούσης του Κιέβου ενάντια σε ρωσικές θέσεις. Θεωρούσαν μάλιστα, πως οι ρωσικές δυνάμεις θα έπρεπε να προσαρμοστούν ή να αντιμετωπίσουν δυνητικά καταστροφικές απώλειες και μάλλον υπερίσχυσε το πρώτο.

«Τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτησαν δεκαοκτώ πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και έναν κατευθυνόμενο πύραυλο GLSDB κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο Konashenkov.

Άλλα αντιαεροπορικά συστήματα κατέστρεψαν 12 ουκρανικά drones, στις περιοχές των οικισμών Pologi (περιοχή Zaporozhye), Golikovo, Rubizhne, Svatovo (LPR), Soledar, Volnovakha, Vladimirovka (DPR), Velyky Vyselok (περιοχή Kharkiv). 

Ο Igor Konashenkov συνόψισε το καθημερινό έργο μάχης της επιχειρησιακής-τακτικής και στρατιωτικής αεροπορίας, καθώς και των πυραυλικών στρατευμάτων και του πυροβολικού των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

96 ουκρανικές μονάδες και άλλα εχθρικά στρατεύματα σε 114 περιοχές υπέστησαν ζημιές από πυρά. 

Επίπέον, κατέστη δυνατή η καταστροφή του ραντάρ καθοδήγησης του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας S-300 στην περιοχή Davydov Brod στην περιοχή Kherson. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού αμυντικού τμήματος ανακοίνωσε τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Από την αρχή της ειδικής επιχείρησης, ο εχθρός έχασε 404 αεροσκάφη, 226 ελικόπτερα, 3.612 drones 414 συστημάτων αεράμυνας, 8.433 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.074 οχήματα μάχης MLRS, 4.449 πυροβολικά πεδίου καθώς και 61 όλμους, μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.