ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σκάνδαλο Κατάρ: Νέα στοιχεία για Φ.Τζόρτζι και Α.Παντσέρι – Από εταιρεία συμβούλων έως το καφέ στο Μιλάνο

Ο Παντζέρι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιότζι και η εταιρεία συμβούλων που έγινε... ΜΚΟ

Σκάνδαλο Κατάρ: Νέα στοιχεία για Φ.Τζόρτζι και Α.Παντσέρι – Από εταιρεία συμβούλων έως το καφέ στο Μιλάνο

Νέα στοιχεία για την εμπλοκή του Φραντσέσκο Τζόρτζι κσι του Αντόνιο Παντσέρι στο σκάνδαλο Κατάρ έρχονται στη δημοσιότητα, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι που είχαν συλληφθεί στο Βέλγιο – συμπεριλαμβανομένης της Εύας Καϊλή – παραμένουν στη φυλακή.

Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρονται σε ένα μπαρ στο Μιλάνο, το καφέ Victory. Από εκεί ανέβαζαν αναρτήσεις είχαν επικοινωνία μέσω social media με δικηγορικό γραφείο στην κοινότητα του Locate Triulzi στο Μιλάνο. Εκεί όπου εργάζεται η Σίλβια Παντζέρι. Το μπαρ, ανήκει εν μέρει στον Σλοβένο Μάνφλέρτ Φόρτε, που κατοικεί στο Μιλάνο στην οδό Καστέλ Μορόνε, εκεί όπου ζει η Σίλβια Παντζέρι.

Επιπλέον, τα δημοσιεύματα εμπλέκουν μια εταιρεία συμβούλων, την Equality με γραφεία στην Όπερα του Μιλάνο, που στο παρελθόν ανήκε στους Φόρτε και Μόνικα Ροσσάνα Μπελίνι και μια λογίστρια της οποίας η εταιρεία έχει πάντα ως πελάτη τη Σίλβια Παντζέρι. Αναζητώντας τη διαδρομή του χρήματος, αποκαλύπτονται και άλλα στοιχεία:

Ο Λουτσιάνο και ο Στέφανο Τζιόρτζι, πατέρας και αδελφός του Φρατζέσκο – συντρόφου της Εύας Καϊλή – εμφανίζονται να είναι παλιοί συνεργάτες της ίδιας εταιρείας συμβούλων, της Equality. Αυτά τα πρόσωπα ήταν που εξέτασε σε βάθος η εφημερίδα La Verità και αφορούν το σκάνδαλο του Κατάρ.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο και μια έρευνα στην οποία, μεταξύ άλλων και για διάφορους λόγους (εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι (ο προφυλακισμένος πατέρας της Σίλβια) και ο Φρατζέσκο Τζιόρτζι – πρώην βοηθός του Παντζέρι και σύντροφος της Εύας Καϊλή, τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – συνελήφθησαν κατόπιν εντολής του Βέλγου Εισαγγελέα.

Μετέτρεψαν την εταιρεία συμβούλων σε ΜΚΟ

Βάσει των όσων προέκυψαν, ο Τζόρτζι είχε αλλάξει τον εταιρικό σκοπό της Equality και την έκανε να μοιάζει με ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν ικανή να αποφέρει τεράστια κέρδη τουλάχιστον μέχρι το 2019: 102.500 ευρώ λειτουργικό κέρδος έναντι ακαθάριστης αξίας των 240 χιλιάδων.

Στην συνέχεια, ωστόσο, ο Τζιόρτζι αποχώρησε και τη θέση του πήραν οι Φόρτε και Μπελίνι.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Αντόνιο Παντζέρι ίδρυσε τη ΜΚΟ Fight intimity η οποία τώρα είναι στο επίκεντρο της βελγικής έρευνας για δωροδοκίες υπέρ των συμφερόντων του Κατάρ και του Μαρόκου. Εν τω μεταξύ ο Φρατζέσκο Τζόρτζι εντάχθηκε στην εταιρεία ως ανώτερος σύμβουλος, αλλά τα πράγματα πήγαν άσχημα. Έτσι τον Νοέμβριο του 2021 η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση και στη συνέχεια έκλεισε.

Οι Φόρτε και Μπελίνι κάλυψαν ζημιές άνω των 50 χιλιάδων ευρώ. Από τότε, έχουν πάρει διαφορετικούς δρόμους.

Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί του Παντσέρι

Δημοσιεύματα από τον ιταλικό Τύπο αναφέρουν ότι ήδη δεσμεύθηκαν 240.000 ευρώ από λογαριασμούς του Παντσέρι και της συζύγου του, μετά από απόφαση των δικαστικών αρχών του Μπέργκαμο και πρόταση των βελγικών αρχών. Ο δικαστής από το Μπέργκαμο πάγωσε έξι λογαριασμούς με το όνομα του Αντόνιο Παντσέρι, της κόρης του, του πρώην γενικού γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Ο δικαστής Αντόνιο Τσιαπάνι επισημαίνει ότι μπλοκαρίστηκαν 200.000 ευρώ που ήταν στο όνομα της κόρης του, Σίλβια, και άλλες 40.000 που ήταν στο όνομα του ιδίου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από αίτημα διεθνούς δικαστικής συνδρομής που ζήτησαν οι βελγικές αρχές για το μεγάλο σκάνδαλο του QatarGate. Τις τελευταίες ημέρες η ιταλική οικονομική αστυνομία έχει εντοπίσει και κατασχέσει μετρητά στο σπίτι του Παντσέρι στο Μπέργκαμο, όπως και στο σπίτι του συντρόφου της Εύας Καϊλή.

Την ίδια ώρα, υπό έρευνα είναι δάνειο ύψους 250.000 ευρώ που έδωσε στον Παντσέρι ένας επιχειρηματίας, γιατρός και φιλάνθρωπος από τη Νότια Αφρική. Πρόκειται για τον Ικμπάλ Σουρβέ με βάση το Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος το 2020 στήριζε τις δραστηριότητες της ΜΚΟ Fight Impunity. Ο ίδιος δήλωνε τότε ότι η δράση της οργάνωσης ήταν που τον ενέπνευσε να παλέψει κατά του trafficking, της κακομεταχείρισης κρατουμένων και υπέρ της ειρήνης και δικαιοσύνης στον πλανήτη.

Ο Σουρβέ είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Νότια Αφρική. Φέρεται να συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΜΚΟ του Παντσέρι στο Νταβός κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και στη συνέχεια η οργάνωση ζήτησε χρηματοδότηση. Το SDF, το ίδρυμα του Σουρβέ, έχει κατηγορηθεί ότι συνδέεται με το Κατάρ. Παρότι δραστηριοποιείται κυρίως στη Νότια Αφρική και άλλα σημεία της αφρικανικής ηπείρου, έχει δράση και σε χώρες του κόλπου.

Σημειώνεται ότι το 2013 το ίδρυμα αγόρασε τον εκδοτικό οίκο Independent Media Group έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων. «Κακές γλώσσες» λένε ότι χρηματοδότηση προήλθε από το Κατάρ, κάτι που ο Σουρβέ αρνείται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.