ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Σομαλία: Πυρά ολμοβόλων λίγο μετά την επικύρωση της σύνθεσης νέας κυβέρνησης

«Βροχή» από οβίδες εναντίον συνοικιών

Σομαλία: Πυρά ολμοβόλων λίγο μετά την επικύρωση της σύνθεσης νέας κυβέρνησης

Πυρά ολμοβόλων έπληξαν χθες Κυριακή, χωρίς να αναφερθούν θύματα, συνοικίες κοντά στο προεδρικό παλάτι στη Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, λίγη ώρα μετά την έγκριση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης από το κοινοβούλιο, ένδειξη των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο σχήμα.

Ήδη απειλούμενη από λιμό εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας σε 40 χρόνια, η Σομαλία βιώνει τους τελευταίους μήνες κλιμάκωση των επιθέσεων των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης Σεμπάμπ («νεολαία»).

«Βροχή» από οβίδες εναντίον συνοικιών

Χθες Κυριακή «αρκετές οβίδες βλήθηκαν από ολμοβόλα εναντίον συνοικιών στο διαμέρισμα Ουάρτα-Ναμπάντα», κοντά στο προεδρικό παλάτι, δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντιφάταχ, αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή. Δεν καταγράφηκε κανένα θύμα· διενεργείται έρευνα, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, όλμος προκάλεσε ζημιές σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Η επίθεση —για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης— εξαπολύθηκε αφού το κοινοβούλιο συνεδρίασε και ενέκρινε τη σύνθεση της κυβέρνησης που παρουσίασε τη 2η Αυγούστου ο πρωθυπουργός Χάμζα Αμπντί Μπαρέ, με 229 ψήφους υπέρ, επτά κατά και μια αποχή.

Ο κ. Μπαρέ, ο οποίος ονομάστηκε τη 15η Ιουνίου από τον νέο πρόεδρο Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, που εξελέγη τον Μάιο, σχημάτισε ομάδα 75 υπουργών και υφυπουργών.

Ανάμεσά τους είναι ο Μουκτάρ Ρόμποου, 53 ετών, γνωστός επίσης ως Αμπού Μανσούρ: πρόκειται για πρώην ηγέτη των ριζοσπαστών ισλαμιστών της Σεμπάμπ, οργάνωσης προσκείμενης στην Αλ Κάιντα. Αποσκίρτησε από την οργάνωση το 2017. Αναλαμβάνει υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μογκαντίσου συνεχάρη χθες μέσω Twitter τους κ.κ. Μοχάμουντ και Μπαρέ για την έγκριση από το κοινοβούλιο της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τιμήσουν τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στην «αναγέννηση της Σομαλίας».

Στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ

Μετά την εκλογή του κ. Μοχάμουντ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να υπάρξει ξανά στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα στο Κέρας της Αφρικής, να προσφερθεί βοήθεια στην αντιμετώπιση της Σεμπάμπ. Ακύρωσε έτσι την απόφαση του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, να αποσυρθεί το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων που είχε αναπτυχθεί εκεί.

Σε κατάσταση χρόνιας ανασφάλειας, η Σομαλία είναι αντιμέτωπη εδώ και δεκαπέντε χρόνια με την εξέγερση της Σεμπάμπ, που παραμένει ριζωμένη σε αχανείς επαρχιακές περιοχές. Η οργάνωση επωφελήθηκε τους τελευταίους μήνες από τις αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις για να αυξήσει τις επιθέσεις της εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας.

Η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί επίσης να διαχειριστεί την κρίση που έχει προκαλέσει το ότι τις τελευταίες τέσσερις περιόδους των βροχών, οι κατακρημνίσεις ήταν ανεπαρκείς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 7,1 εκατομμύρια Σομαλοί —με άλλα λόγια, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας— βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ξηρασία οδήγησε επίσης στον εκτοπισμό 918.000 ανθρώπων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.