Σουδάν: Η Κίνα στέλνει πλοία του Ναυτικού για να βοηθήσει τους πολίτες της να φύγουν από τη χώρα

Απομακρύνονται με κάθε μέσο οι Κινέζοι πολίτες

Σουδάν: Η Κίνα στέλνει πλοία του Ναυτικού για να βοηθήσει τους πολίτες της να φύγουν από τη χώρα

Πλοία του Ναυτικού της έστειλε η Κίνα στο Σουδάν προκειμένου να προχωρήσει στην απομάκρυνση υπηκόων της από τη χώρα, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.

Από τα μέσα του μήνα μαίνονται μάχες ανάμεσα στον τακτικό στρατό και παραστρατιωτικούς, οι ηγέτες των οποίων συγκρούονται πλέον ανοικτά για την εξουσία. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

Αρκετές κυβερνήσεις διεξάγουν επιχειρήσεις για να απομακρύνουν εσπευσμένα πολίτες τους – με πλοία, αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι προσπάθειές τους εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη κατάπαυση του πυρός.

«Η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν συνεχίζει να επιδεινώνεται», σημείωσε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Ταν Κεφέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.«Για την προστασία της ζωής και περιουσιών κινέζων πολιτών» το κινεζικό Ναυτικό έστειλε χθες Τετάρτη πλοία στην περιοχή για να «παραλάβουν και να απομακρύνουν» κινέζους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στο κράτος της Αφρικής.

Σουδάν: Απομακρύνονται με κάθε μέσο οι Κινέζοι πολίτες

Το Πεκίνο ανέφερε τη Δευτέρα πως απομάκρυνε μια πρώτη ομάδα πολιτών της Κίνας και εκτίμησε πως προτού αρχίσουν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν ζούσαν κάπου 1.500 Κινέζοι.

Η Κίνα λέει πως είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Σουδάν. Πάνω από 130 κινεζικές εταιρείες έχουν κάνει επενδύσεις στη χώρα και ασκούσαν δραστηριότητες εκεί στα μέσα του 2022.

Περίπου 800 Κινέζοι πολίτες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν διά θαλάσσης μεταξύ 25ης και 27ης Απριλίου, ανέφερε χθες η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. Πάνω από άλλοι 300 μετέβησαν σε γειτονικές χώρες με χερσαία μέσα, πρόσθεσε η ίδια.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 512 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 4.193 άλλους, σύμφωνα τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας του Σουδάν χθες.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Σουδάν

Στη χώρα μαίνονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του τακτικού στρατού, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto ηγέτη της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021, και του δεύτερου τη τάξει της στρατιωτικής χούντας, του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Καθώς το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, του Χαρτούμ, τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας των εχθροπραξιών, πολλοί ξένοι πολίτες απομακρύνονται με αεροσκάφη που αναχωρούν από μικρότερους διαδρόμους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλες επιχειρήσεις διεξάγονται από το λιμάνι Πορτ Σουδάν, στις ανατολικές ακτές της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.