ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σουδάν: Το Τσαντ απομάκρυνε με αεροσκάφη 351 ανθρώπους μέσα σε 48 ώρες

Δυο πρώτες πτήσεις έφθασαν στην Ντζαμενά το βράδυ προχθές Πέμπτη από το Πορτ Σουδάν

Σουδάν: Το Τσαντ απομάκρυνε με αεροσκάφη 351 ανθρώπους μέσα σε 48 ώρες

Συνολικά 351 πολίτες της χώρας που είχαν παγιδευτεί εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στο Σουδάν απομάκρυνε μέσα σε 48 ώρες το Τσαντ, καθώς αεροσκάφος –το τρίτο κατά σειρά– αφίχθη στην Ντζαμενά με 130 επιβαίνοντες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Το πολιτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 23:53 [σ.σ. τοπική ώρα· στη 01:53 ώρα Ελλάδας] στον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου της Ντζαμενά από την Πορτ Σουδάν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε πως ανάμεσα στους 130 πολίτες της χώρας που επαναπατρίστηκαν εσπευσμένα ήταν «15 παιδιά και 34 ηλικιωμένοι».

Αφού κατέβηκαν από το αεροπλάνο, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι στην πλειονότητά τους οδηγήθηκαν σε ομάδες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για να καταγραφούν.

Ανάμεσά τους ο Μουσά Αχμάτ, στηριζόμενος στο μπαστούνι του, εξήγησε πως είχε πάει στο Σουδάν για να του προσφερθεί ιατρική φροντίδα για τραυματισμό στο πόδι. «Υποφέραμε στο Χαρτούμ. Όταν άρχισε ο πόλεμος, κατέφυγα στην πρεσβεία του Τσαντ», από όπου μεταφέρθηκε με λεωφορείο στο Πορτ Σουδάν, σχεδόν χίλια χιλιόμετρα ανατολικά, στην Ερυθρά Θάλασσα, εξήγησε.

Δυο πρώτες πτήσεις έφθασαν στην Ντζαμενά το βράδυ προχθές Πέμπτη από το Πορτ Σουδάν, με 221 πολίτες του Τσαντ από τους 438 που οι αρχές είχαν αναγγείλει πως θα απομάκρυναν εσπευσμένα στην αρχή της εβδομάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μααμάτ Σάλεχ Αναντίφ δήλωνε τη Δευτέρα πως «300 φοιτητές», «120 άλλοι πολίτες» και «περίπου 30 στρατιωτικοί» που είχαν πάει στο Σουδάν για εκπαίδευση επρόκειτο να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη χώρα.

Στο Σουδάν μαίνονται από τη 15η Απριλίου φονικές μάχες ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς, που πολεμούν για την εξουσία, ειδικά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, που γειτονεύει με το Τσαντ. Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 500 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί χιλιάδες άλλοι μέσα σε δυο εβδομάδες.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον τόπο τους για να σωθούν από τις μάχες έχουν περάσει τα σύνορα με γειτονικές χώρες, κυρίως αυτά με το Τσαντ (δυτικά) και με την Αίγυπτο (βόρεια). Συνολικά, ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι ως και 270.000 άμαχοι μπορεί να καταφύγουν στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αφού ξέσπασε η σύρραξη εκτιμάται πως περίπου 20.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα του Σουδάν με το Τσαντ, που έχουν μήκος πάνω από 1.400 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.