ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Στο ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς μεταφέρεται το ελληνικό τάνκερ Prudent Warrior που κατάσχεσαν οι Ιρανοί

Απείλησε με περισσότερες κατασχέσεις πλοίων το Ιράν

Στο ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς μεταφέρεται το ελληνικό τάνκερ Prudent Warrior που κατάσχεσαν οι Ιρανοί

Στο μεγαλύτερο ιρανικό λιμάνι, το Μπαντάρ Αμπάς, εντός του Περσικού Κόλπου, μεταφέρεται αυτήν την ώρα το δεξαμενόπλοιο Prudent Warrior.

Το εν λόγω πλοίο ανήκει στην εταιρία Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Το Delta Poseidon που ανήκει στο στόλο της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη έχει από την Παρασκευή μετακινηθεί εντός των χωρικών υδάτων του Ιράν και παραμένει εκεί αρόδου.

Οι ναυτικοί έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους και δηλώνουν καλά στην υγεία τους, ενώ ο ιρανικός στρατός τους επεστρεψε τα κινητά τους τηλέφωνα.

Νωρίτερα, πληροφορίες της ιστοσελίδας Trade Winds ανέφεραν πως και τα δύο πλοία πήραν κατεύθυνση προς το ιρανικό λιμάνι.

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν 23 ναυτικοί, 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. Στο Delta Poseidon βρίσκονται 21 Φιλιππινέζοι και δύο Έλληνες ναυτικοί.

Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), η επίλεκτη στρατιωτική οργάνωση του ιρανικού καθεστώτος, έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές των δύο ελληνικών εταιρειών, οι ιρανικές αρχές δεν έδωσαν καμία επίσημη αιτιολόγηση για την κατάσχεση των πλοίων την Παρασκευή, παρά μόνο δήλωσαν ότι διενεργούν μια συνήθη επιθεώρηση για να ελέγξουν τα χαρτιά των πλοίων και την κατάστασή τους.

Πλακιωτάκης: Η επίθεση στα δύο υπό ελληνική σημαία ισοδυναμεί με πειρατεία

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είχε τονίσει πως “η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία.

”Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία”, ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Απείλησε με περισσότερες κατασχέσεις πλοίων το Ιράν

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη απείλησε με περισσότερες δεσμεύσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, σύμφωνα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που επιπλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατέσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν.

Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που μπλοκαρίστηκαν ή κατασχέθηκαν. Όμως, το περιστατικό με τα ελληνικά πλοία σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και μήνες που πλοία υπό ξένη σημαία γίνονται στόχος του Ιράν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο ελληνικά πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.