ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συγκρούσεις μεταξύ των SDF και φιλοτουρκικών ένοπλων ομάδων στη βόρεια Συρία

Οι μάχες ξεκίνησαν λίγη ώρα αφού οι SDF ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν ένα χωριό της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ

Συγκρούσεις μεταξύ των SDF και φιλοτουρκικών ένοπλων ομάδων στη βόρεια Συρία

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στη βόρεια Συρία μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι και ενόπλων ομάδων που στηρίζονται από την Τουρκία, αναγκάζοντας δεκάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν την περιοχή για να σωθούν, σύμφωνα με έναν κάτοικο και τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Οι μάχες ξεκίνησαν λίγη ώρα αφού οι SDF ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν ένα χωριό της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, έπειτα από συγκρούσεις με μαχητές αραβικών φυλών, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 άνθρωποι.

Μέλη φιλοτουρκικών ομάδων που λένε ότι προέρχονται από αυτές τις αραβικές φυλές είπαν ότι επιτέθηκαν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τις SDF, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Άραβες μαχητές του Ντέιρ Εζόρ. «Προσπάθησαν να διεισδύσουν στα χωριά» κοντά στην πόλη Μανμπίτζ αλλά «παρεμβλήθηκαν οι SDF», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι ομάδες αυτές ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους, για να υποστηρίξουν τους Άραβες μαχητές που συγκρούονται με τις SDF στο Ντέιρ Εζόρ.

Σύμφωνα με το OSDH, τέσσερις φιλοτούρκοι μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σήμερα στις συγκρούσεις κοντά στην Μανμπίτζ, εξαιτίας των οποίων δεκάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή.

«Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν από το χωριό» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Σύρος που κατοικεί κοντά στη γραμμή του μετώπου.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ, που πρόσκειται στις SDF, ελέγχει την πόλη και τα περίχωρά της. Στη ζώνη αυτή, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, έχουν αναπτυχθεί επίσης δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2019 με τους Κούρδους μαχητές. Συριακές, φιλοτουρκικές ομάδες ελέγχουν τις ζώνες στα δυτικά της πόλης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νωρίτερα, οι SDF ανακοίνωσαν ότι «ολοκληρώθηκε» η στρατιωτική επιχείρηση στο Ντέιρ Εζόρ, απ’ όπου εκδίωξαν τους Άραβες μαχητές από όλες τις κοινότητες στις οποίες είχαν διεισδύσει διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη, στα τέλη Αυγούστου, του επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ντέιρ Εζόρ, μιας τοπικής, ένοπλης αραβικής μονάδας που ωστόσο συνεργαζόταν με τις SDF.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.