ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συνάντηση Ρ.Τ.Ερντογάν και Γ.Στόλτενμπεργκ για την ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα ουκρανικά σιτηρά

«Δεν έχουμε προκαταλήψεις, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα με τη Σουηδία, που δεν τηρεί τις υποσχέσεις της»

Συνάντηση Ρ.Τ.Ερντογάν και Γ.Στόλτενμπεργκ για την ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα ουκρανικά σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να συζητήσουν για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία καθώς και τις προσπάθειες της Άγκυρας να αναβιώσει την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

O Ερντογάν συμφώνησε τον περασμένο Ιούλιο να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας προς επικύρωση, αλλά πρόσφατα συνέδεσε το θέμα με τα περιστατικά πυρπόλησης αντιτύπων του Κορανίου στη Σουηδία, που προκάλεσαν οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και τη βάση των συντηρητικών ψηφοφόρων του.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν αναμένεται να ψηφίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε χθες Δευτέρα εκκλήσεις συμμάχων του ΝΑΤΟ να επισπεύσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη θα πρέπει πρώτα να εμποδίσει οπαδούς κουρδικών οργανώσεων, περιλαμβανομένου του PKK, να διοργανώνουν αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη σουηδική πρωτεύουσα.

«Δεν έχουμε προκαταλήψεις, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα με τη Σουηδία, που δεν τηρεί τις υποσχέσεις της», είπε ο Ερντογάν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με δεξαμενές σκέψης και εκπροσώπους των ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να εγκρίνει το τουρκικό κοινοβούλιο το αίτημα της Σουηδίας, εφόσον επιτρέπεται στο PKK να «διαδηλώνει στους δρόμους της Στοκχόλμης».

Ο Ερντογάν προέτρεψε τη Σουηδία να αναθεωρήσει τους νόμους της εάν οι υφιστάμενοι δεν αρκούν για να αποτρέψουν τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις και είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Στόλτενμπεργκ.

Ο Ερντογάν καταγγέλλει «ισλαμοφοβία»

Ο Ερντογάν εξέφρασε πρόσφατα την απογοήτευσή του επειδή οι ΗΠΑ συνδέουν την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας από την Τουρκία με την πώληση F-16 στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για εχθρότητα κατά του Ισλάμ – χωρίς να κατονομάσει τη Σουηδία – στη διάρκεια δείπνου την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.

«Αν δεν εμποδιστεί η εχθρότητα κατά του Ισλάμ, αυτοί που το μισούν θα γίνουν ανεξέλεγκτοι. Ως Τουρκία προειδοποιούμε γι’ αυτόν τον κίνδυνο, που μεγαλώνει σαν χιονοστιβάδα», είπε.

Η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσει με τον Στόλτενμπεργκ και για τις προσπάθειές του να αναβιώσει την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, την οποία εγκατέλειψε η Ρωσία τον Ιούλιο.

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία ο Ερντογάν κάλεσε τους ηγέτες να εκπληρώσουν κάποιες από τις απαιτήσεις της Ρωσίας μετά την αποτυχία του να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να επιστρέψει στη συμφωνία.

Οι προσπάθειες του Ερντογάν να μεταπείσουν τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας είναι απίθανο να αποφέρουν καρπούς, αλλά το γεγονός ότι δέχεται να προωθήσει κάποια από τα αιτήματα της Μόσχας υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πατώντας σε δύο βάρκες ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς χθες Δευτέρα για το κατά πόσον είναι εφικτός ο τερματισμός σύντομα του πολέμου ο Ερντογάν απάντησε: «δεν νομίζω να τελειώσει στο εγγύς μέλλον».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συμφωνία για τα σιτηρά περιλαμβάνεται και στην ατζέντα του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να έχει εντός της εβδομάδας συνομιλίες εκτός από τον Ερντογάν και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο ΥΠ ΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.