Σύννεφα πολέμου και στα Βαλκάνια: Η Βρετανία παρέδωσε εκτάκτως Javelin & NLAW στους Κοσοβάρους – Συνεχή επεισόδια με Σέρβους

Α.Βούτσιτς: «Είμαστε πολύ ισχυρότεροι από το 1999»

Σύννεφα πολέμου και στα Βαλκάνια: Η Βρετανία παρέδωσε εκτάκτως Javelin & NLAW στους Κοσοβάρους – Συνεχή επεισόδια με Σέρβους

Η Βρετανία παρέδωσε αντιαρματικά όπλα Javelin και NLAW στους Κοσοβάρους προκειμένου να είναι έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν κατά των σερβικών δυνάμεων, σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια ουδόλως είναι ήρεμη και πιθανώς το ΝΑΤΟ νε επιχειρήσει μια ολική εκκαθάριση του τελευταίου φιλορωσικού προπύργιου της περιοχής της Σερβίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τις επόμενες 48 ώρες ο Σέρβος πρόεδρος Α,Βούτσιτς θα ζητήσει επίσημη εξήγηση από τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάντρ Βουλίν τόνισε ότι «Η παράδοση όπλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στους Κοσοβάρους είναι ένα εχθρικό βήμα προς τη Σερβία και είναι ίδια με τον εξοπλισμό τρομοκρατών. Ακούμε ότι οι Κοσοβάροι θα πάνε για εκπαίδευση πιλότων στην Τουρκία και την Αλβανία. Η είσοδος του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ σημαίνει πρόκληση κατά της Σερβίας».

Συμφωνήθηκε επίσης η δωρεάν εκπαίδευση από τους Βρετανούς των μελών των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου- KSF για τη χρήση των όπλων που αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικά στην Ουκρανία κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων και χαρακτηρίστηκαν από την ευκολία χρήσης και μεταφοράς τους.

Εδώ μπορείτε να δείτε τους Βρετανούς να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πριν μερικές ημέρες στην χρήση των συγκεκριμένων όπλων:

Ο πύραυλος εδάφους-αέρος Javelin είναι αμερικανικής κατασκευής (Raytheon) βλήμα μίας χρήσεως  που εκτοξεύεται από τον ώμο.

Το NLAW, είναι βρετανικής κατασκευής «fire and forget», αντίστοιχο σύστημα.

Όλα αυτά ενώ τα τελευταία 24ωρα έχουμε συνεχή μεθοριακά επεισόδια στην αυτοανακηρυχθείσα «Δημοκρατία του Κοσόβου» και των σερβικών δυνάμεων.

Οι Κοσοβάροι υποστηρίζουν ότι «Οι Σέρβοι επιχειρούν επιθέσεις κατά φυλακίων του Κοσόβου» με τον «υπουργό Εσωτερικών» των Αλβανών Xhelal Svecla, να μιλά για ένοπλες σερβικές επιθέσεις κατά αστυνομικών στο Zubin Potok, έναν δήμο με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα.

Όλα αυτά ενώ πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση του σερβικού Στρατού “Fire Shield 2022”.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, ο Α. Βούτσιτς επιβεβαίωσε πως «Ο σερβικός Στρατός θα ενισχυθεί περαιτέρω με ελικόπτερα και UAV» σημειώνοντας πως «Σήμερα είμαστε πολλές φορές ισχυρότεροι από το 1999».

Οι Σέρβοι την ίδια στιγμή δείχνουν να έχουν πάρει τα μηνύματα και να ετοιμάζονται: Μεγάλη άσκηση της 72ης Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων και της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότερα από 100 μονάδες οπλισμού μεταξύ των οποίων μαχητικά MiG-29SM, ελικόπτερα Mi-35, Mi 17V5 και H-145 , αεροσκάφος Ć-92A, πυροβολικό MLRS Plamen και M77 Oganj, αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir- S1, άρματα μάχης M-84AC1 και UAV “sparrow” .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για πρώτη φορά έγινε χρήση των ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων Kornet-ΕΜ που αποκτήθηκαν πρόσφατα από την Ρωσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.