Οι Αμερικανοί αποδέχθηκαν να πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία: Ξεκινά άμεσα η εκπαίδευση των πιλότων τους

Εντείνονται οι πιέσεις στην Ελλάδα για να παραδώσει τα 32 F-16 Block-30 στην Ουκρανία

Οι Αμερικανοί αποδέχθηκαν να πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία: Ξεκινά άμεσα η εκπαίδευση των πιλότων τους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της «Ομάδας των Επτά» που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F-16, μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα προανήγγειλε την πώληση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το πότε θα γίνει αυτό και πόσα μαχητικά θα δοθούν στο Κίεβο. 

Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής καθώς προσβλέπει στο να συνεχίσει τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες κατά των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεση. Λέει ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα.

Ο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πότε, πόσα και ποιος θα παράσχει τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε το AP, επικαλούμενο δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στην Ευρώπη, ανέφερε το AP. Οι δυτικές κυβερνήσεις διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό. Επίσης, απέφυγαν να στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα μια αφορμή να κλιμακώσει τον πόλεμο.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση που είναι δύσκολο να έχει… επιτυχία. Ο λόγος είναι ότι ακόμη και οι πιο έμπειροι Ουκρανοί πιλότοι (που δεν έχουν μείνει και πολλοί) θέλουν τουλάχιστον έναν χρόνο για να μπορέσουν να πετάξουν επιχειρησιακά τα F-16, δηλαδή να πραγματοποιήσουν αποστολές αέρος αέρος ή αποστολές αέρος επιφανείας. 

Είναι αρκετά δύσκολο σε έναν χρόνο από τώρα να μας απασχολεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς είτε οι Ρώσοι θα έχουν μπει στο Κίεβο, είτε οι Ουκρανοί θα έχουν συνθηκολογήσει, αφού ο ουκρανικός Στρατός έχει εξαντληθεί και έχει ξεμείνει από πυρομαχικά. 

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις στην Ελλάδα για να παραδώσει τα 32 F-16 Block-30 στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα γίνει πρώτα η αναβάθμισή τους και στη συνέχεια θα δοθούν στην Ουκρανία. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.