ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ταϊβάν: Πύραυλος που μετέφερε κινεζικό δορυφόρο πέταξε πάνω από το νησί

Εκτοξεύτηκε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Xichang στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας στις 15:03 τοπική ώρα

Ταϊβάν: Πύραυλος που μετέφερε κινεζικό δορυφόρο πέταξε πάνω από το νησί

Οι αρχές της Ταϊβάν, ανακοίνωσαν  ότι πύραυλος που μετέφερε κινεζικό δορυφόρο πέρασε πάνω από το νησί.

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε όλη την Ταϊβάν έλαβαν μια «ειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής» που τους προειδοποίησε να προσέχουν για την ασφάλειά τους.

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Xichang στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας στις 15:03 τοπική ώρα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV επιβεβαίωσε ότι ένας δορυφόρος με το όνομα Einstein Probe είχε εκτοξευθεί από το κέντρο. Πρόσθεσε ότι η αποστολή εκτόξευσης στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου είπε ότι η εκτόξευση ενός δορυφόρου πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν τόσο κοντά στις εκλογές είναι μια δραστηριότητα «γκρίζας ζώνης».

Η Ταϊβάν είπε ότι το υπουργείο Άμυνας της παρακολουθεί την τροχιά του δορυφόρου για να «δράσει κατάλληλα και να ανταποκριθεί» στην κατάσταση.

Ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνησή της εκπέμπει συναγερμό τέτοιου είδους σε όλο το νησί.

Ο Έρικ Τσου, πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν Kuomintang (KMT), κατηγόρησε την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) για τρομοκρατία, ειδικά με τη χρήση του όρου «πύραυλος» στην αγγλική έκδοση του συναγερμού.

Έγραφε: «[Ειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής] Πύραυλος πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, προσέξτε».

Το περιστατικό σημεώνεται λίγες μέρες πριν από τις κομβικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, οι οποίες σύμφωνα με αναλυτές θα διαμορφώσουν την πορεία των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ο ανιχνευτής Einstein είναι μια συνεργασία μεταξύ του οργανισμού, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική.

Ο δορυφόρος θα «παρατηρεί μυστηριώδη παροδικά φαινόμενα στο σύμπαν, συγκρίσιμα με το τρεμόπαιγμα των πυροτεχνημάτων, με στόχο να αποκαλύψει ελάχιστα γνωστές πτυχές του σύμπαντος», ανέφερε την Τρίτη το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Δεκέμβριο, ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης είχαν επίσης κάνει αναφορά σε κινεζικούς δορυφόρους που περνούσαν πάνω από το νησί. Μια έκθεση της Focus Taiwan που δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε επίσης από το Xichang, πέρασε πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν στο διάστημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.