ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

To Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Ακμπαρί αψηφώντας το Λονδίνο

Ο πρώην αξιωματούχος στον τομέα Άμυνας είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία από την Τεχεράνη

To Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Ακμπαρί αψηφώντας το Λονδίνο

Το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Αλιρεζά Ακμπαρί, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan, αφού τον καταδίκασε σε θάνατο με τη κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε χθες ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην εκτέλεση του Ακμπαρί, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον τομέα άμυνας του Ιράν. Η Βρετανία τόνιζε ότι η καταδίκη του σε θάνατο είχε πολιτικά κίνητρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Θεωρείτε ότι η κηδεία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’ θα έπρεπε να γίνει «δημοσία δαπάνη»…

  • Διότι υπήρξε νόμιμος Αρχηγός του Κράτους (61%, 15.556 Votes)
  • Γιατί έκανε ενεργό και αναγνωρισμένη ενέργεια ανατροπής του δικτατορικού καθεστώτος (2%, 402 Votes)
  • Επειδή ήταν Ολυμπιονίκης (4%, 935 Votes)
  • Όχι δεν πρέπει να γίνει «δημοσία δαπάνη» διότι είχε εκπέσει (34%, 8.730 Votes)

Σύνολο ψήφων: 25.623

Loading ... Loading ...

«Ο Αλιρεζά Ακμπαρί, που καταδικάστηκε σε θάνατο με τις κατηγορίες της διαφθοράς επί της γης και εκτεταμένων ενεργειών κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας μέσω κατασκοπείας για τις υπηρεσίες πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης…εκτελέστηκε», ανέφερε το πρακτορείο Mizan μέσω Twitter.

Ο Ακμπαρί, 61 ετών, κατηγορήθηκε ότι έλαβε 1.805.000 ευρώ, 265.000 λίρες και 50.000 δολάρια για κατασκοπεία.

Σε δηλώσεις ηχητικό απόσπασμα των οποίων μεταδόθηκε την Τετάρτη από την υπηρεσία του BBC στα φαρσί (BBC Persian), ο Ακμπαρί δήλωσε ότι ομολόγησε εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει ύστερα από συνεχή βασανιστήρια. Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Πέμπτη βίντεο που, όπως ανέφεραν, δείχνει ότι ο Ακμπαρί διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία το 2020 του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, που σκοτώθηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, για την οποία τότε οι αρχές κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Στο βίντεο, ο Ακμπαρί δεν ομολόγησε την εμπλοκή του στη δολοφονία αλλά δήλωσε ότι Βρετανός πράκτορας ζήτησε πληροφορίες για τον Φαχριζαντέχ. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν συχνά ομολογίες υπόπτων σε υποθέσεις που έχουν πολιτική βαρύτητα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει την αυθεντικότητα του βίντεο και του ηχητικού αποσπάσματος, ούτε πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκαν.

Οι σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης επιδεινώνται τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν περιέλθει σε στασιμότητα οι προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, με τη Βρετανία να είναι μεταξύ των χωρών που την είχαν υπογράψει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.