Το Ιράν εντάσσεται στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης

Πρόκειται για μια κίνηση που χρειάστηκε χρόνια για να υλοποιηθεί

Το Ιράν εντάσσεται στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης

Το Ιράν υπέγραψε σήμερα μνημόνιο με στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν και μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Το μνημόνιο για τις δεσμεύσεις του Ιράν στον SCO υπογράφηκε σήμερα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο στη χώρα μας να ενταχθεί πλήρως στον SCO», επεσήμανε το υπουργείο στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Ποιο είναι κατά την γνώμη σας το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα;

  • Η κατάρρευση της Οικονομίας (31%, 7.442 Votes)
  • Η Τουρκία (9%, 2.191 Votes)
  • Οι παρακρατικές δράσεις (υποκλοπές κλπ.) (6%, 1.342 Votes)
  • Η εγκληματικότητα (3%, 812 Votes)
  • Η διαφθορά (25%, 5.893 Votes)
  • Η παράνομη μετανάστευση (25%, 6.022 Votes)

Σύνολο ψήφων: 23.702

Loading ... Loading ...

Πρόκειται για μια κίνηση που χρειάστηκε χρόνια για να υλοποιηθεί και μπορεί να εξηγηθεί από την όξυνση της αντιπαράθεσης και του Ιράν με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με φόντο την «παγωμένη» συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, ενώ στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας ανοίγεται ένας νέος γύρος γεωπολιτικών συγκρούσεων με κεντρικό πόλο την Κίνα, που πρόκειται να καθορίσουν τις ισορροπίες ισχύος και επιρροής της επόμενης μέρας.

«Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική στις δομές που είναι προσανατολισμένες προς τη Δύση», δήλωσε την Τρίτη ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Πρόκειται «για τον μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως, στον οποίο συμμετέχει ο μισός πληθυσμός του κόσμου» και ο οποίος εργάζεται για «μια δίκαιη διεθνή τάξη», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε τη «θετική» αυτή εξέλιξη στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραϊσί στο περιθώριο της συνόδου, προσθέτοντας ότι κάνει «τα πάντα» ώστε το Ιράν να ενταχθεί στον οργανισμό.

«Σε διμερές επίπεδο η συνεργασία μας αναπτύσσεται θετικά», δήλωσε ο Πούτιν στη συνομιλία του με τον Ραϊσί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου διεξάγεται σήμερα και αύριο μια σύνοδος του SCO.

«Κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του SCO», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι παραπλήσιες ή ίδιες σε πολλά θέματα».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι 80 μεγάλες εταιρείες θα επισκεφθούν το Ιράν την επόμενη εβδομάδα. «Την επόμενη εβδομάδα στέλνουμε μια ρωσική αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τους επιχειρηματικούς κύκλους σε εσάς (σ.σ. στο Ιράν). Συνολικά περίπου 80 ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε αυτή», εξήγησε.

Το Ιράν, απλώς παρατηρητής του SCO από το 2005, έγινε δεκτό για ένταξη στον οργανισμό κατά την προηγούμενη σύνοδο στο Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, το 2021, και πλέον ελπίζει να οριστικοποιήσει την ενσωμάτωσή του σε αυτή τη σύνοδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθούν στη Σαμαρκάνδη σήμερα, μαζί με τους ηγέτες της Ινδίας, του Πακιστάν, της Τουρκίας, του Ιράν και άλλων χωρών για μια διήμερη σύνοδο του SCO.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.