ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Κλιμάκωση: Το Ιράν έστειλε πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα μετά τη βύθιση σκαφών των Χούθι από τις ΗΠΑ

Το ιρανικό αντιτορπιλικό Alborz διέσχισε το στενό Μπαμπ-Ελ Μαντέμπ μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν

Κλιμάκωση: Το Ιράν έστειλε πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα μετά τη βύθιση σκαφών των Χούθι από τις ΗΠΑ

Πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα έστειλε το Ιράν μετά την καταστροφή τριών σκαφών των Χούθι από το Ναυτικό των ΗΠΑ!

Το ιρανικό αντιτορπιλικό Alborz διέσχισε το στενό Μπαμπ-Ελ Μαντέμπ μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν χωρίς να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για την αποστολή του πλοίου.

Η εμπλοκή του Ιράν, μία μέρα μετά την βύθιση των σκαφών των Χούθι από τις ΗΠΑ έρχεται να επιτείνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ερυθρά Θάλασσα, απ’ όπου διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, μεταδίδει το Bloomberg.

Η κίνηση της Τεχεράνης θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για την διεθνή δύναμη κρούσης υπό τις ΗΠΑ, που αποβλέπει στον τερματισμό των επιθέσεων σε πλοία από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίου ελέγχουν την βορειοδυτική Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά και του λιμανιού Αλ Χουντάιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επαφές των Χούθι με το Ιράν

Αντιπροσωπεία των Χούθι συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Τεχεράνη μετά τον θάνατο από τα πυρά αμερικανικών ελικοπτέρων δέκα μελών τους κατά την επίθεσή τους εναντίον πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δανικών συμφερόντων.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ο κολοσσός Maersk ανέστειλε τη διέλευση πλοίων της μέσω της Ερυθράς Θάλασσας για 48 ώρες, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.

Οι Χούθι ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο επιθέσεις κατά πλοίων που όπως υποστήριζαν ήταν ισραηλινής ιδιοκτησίας ή κατευθύνονταν σε ισραηλινά λιμάνια μέχρι να τερματιστούν οι επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας στις 7 Οκτωβρίου.

Επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε διάστημα ενός μηνός οι Χούθι κατέλαβαν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και εξαπέλυσαν πάνω από εκατό επιθέσεις με πυραύλους και drones στοχοθετώντας δέκα εμπορικά πλοία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Από τις 19 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η πολυεθνική επιχείρηση “Prosperity Guardian” για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα με τη συμμετοχή σκαφών του Ναυτικού των ΗΠΑ και άλλων εννέα χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας.

Την Κυριακή ελικόπτερα από δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα, το USS Eisenhower και το USS Gravely, ανταποκρίθηκαν σε σήμα κινδύνου από το Maersk Hangzhou καθώς οι Χούθι με τέσσερα ταχύπλοα προσπαθούσαν να κάνουν ρεσάλτο στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Οι μαχητές Χούθι αγνόησαν τις προφορικές προειδοποιήσεις, έβαλαν κατά του ελικοπτέρου, το οποίο ανταπέδωσε τα πυρά βυθίζοντας τρία από τα σκάφη.

Ήταν η δεύτερη μεγάλη επίθεση των Χούθι σε διάστημα μικρότερο μιας μέρας κατά πλοίου και συνέβη μετά την ανακοίνωση της Δανίας ότι στέλνει μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα για να ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη υπό τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για «βαθιά εμπλοκή» στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που η Τεχεράνη αρνήθηκε, αλλά είπε ότι κατανοεί τον λόγο για τις ενέργειές τους.

Το Ιράν υποστηρίζει τους Χούθι καθώς είναι σιίτες, από τότε που ανέτρεψαν το 2014 τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.

Ο Γιάχια Σαρί, εκπρόσωπος των Χούθι επιβεβαίωσε το περιστατικό και είπε ότι δέκα από τους αντάρτες ήταν νεκροί ή αγνοούμενοι.

Κάλεσε τους Υεμενίτες, τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να είναι «έτοιμοι για όλες τις επιλογές για την αντιμετώπιση της αμερικανικής κλιμάκωσης».

Η επίδειξη δύναμης του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα συνέπεσε με την επίσκεψη στην Τεχεράνη από τον Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, εκπρόσωπο των Χούθι και επικεφαλής διαπραγματευτή τους.

Τη Δευτέρα, συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν μετά από συνομιλίες με τον Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν, γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, σύμφωνα με το ιρανικό Nour News.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατήγγειλε τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά μετά από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προέτρεψε την Τεχεράνη να χαλιναγωγήσει τους Χούθι.

«Δεν μπορεί να επιτρέπεται στο Ισραήλ να σφαγιάζει γυναίκες και παιδιά και να πραγματοποιεί γενοκτονία στη Γάζα και να βάζει φωτιά στην περιοχή, αλλά να θεωρείτε ότι το σταμάτημα ενός ισραηλινού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια αυτής της οικονομικής πλωτής οδού», είπε ο Ιρανός ΥΠ ΕΞ.

 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.